Buitenland

Bot hoopt bloemenkwestie snel op te lossen

„Er zijn slechts een paar kleine punten van verschil tussen Nederland en Rusland, en ik geloof dat we na ons gesprek nog dichter bij elkaar zijn gekomen.” Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag na een onderhoud met zijn Russische ambtgenoot, Lavrov, in Moskou.

Van onze correspondent
22 July 2004 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

De belangrijkste geschilpunten zijn volgens Bot het recente Russische importverbod op Nederlandse bloemen en het niet teruggeven van de Koenigs-collectie - een Nederlandse verzameling van ruim 300 tekeningen van onder anderen Rembrandt, Tintoretto en Durer. Ze bevinden zich in het Moskouse Poesjkin-museum en zijn daar een aantal jaren geleden ook tentoongesteld. Beide zaken zijn tijdens Bots onderhoud met Lavrov aan de orde gesteld.

Wat betreft het bloemenexportverbod is Bot het meest optimistisch. „We hopen deze kwestie nog voor augustus op te lossen”, zo liet hij tijdens de persconferentie na afloop weten. „Het belangrijkste is dat Lavrov heeft verzekerd dat het een puur technische kwestie is en dat er verder geen redenen van politieke aard zijn. Hij toont begrip voor onze zorgen en zegt te streven naar een goede technische oplossing.”

Volgens Bot heeft de Russische minister toegezegd er alles aan te zullen doen om op korte termijn dit eenmalige probleem uit de wereld te helpen. Rusland voerde op 29 juni een importverbod op alle Nederlandse bloemen in. Reden was dat in een van de partijen Nederlandse bloemen het insect trips was aangetroffen. De Russen menen dat dit insect schadelijk is voor de volksgezondheid, maar Nederlandse specialisten zijn het hier niet mee eens. Minister Bot wees er op zijn beurt fijntjes op dat trips sinds jaar en dag op Russische bodem voorkomt.

Ook verwijten de Russische autoriteiten Nederland dat de invoercertificaten voor de bloemen niet in orde zijn. Voor dit argument toonde Bot meer begrip. „Inderdaad bleek dat er met sommige certificaten wat slordig was omgesprongen bij het invullen. Ik heb Lavrov gezegd dat dit niet deugt. Ook respecteer ik het strenge Russische controlesysteem. Ik heb gezegd dat Nederland er alles aan zal doen hieraan mee te werken.”

Nederland is voor Rusland de belangrijkste leverancier van bloemen. Nederlandse bloementelers zeggen door het importverbod zo’n 500.000 euro per dag aan inkomsten mis te lopen. Toch blijken in Moskou nog steeds overal Nederlandse bloemen te koop te zijn. Volgens lokale bloemenverkopers vinden deze via andere Europese landen hun weg naar Rusland.

Het andere bilaterale geschilpunt dat Bot bij Lavrov ter sprake heeft gebracht, is de al jaren slepende kwestie van de Koenigs-collectie. Deze Nederlandse verzameling van ruim 300 tekeningen hebben de Sovjet-Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog als oorlogsbuit via Duitsland naar Moskou gebracht. Nederland probeert al sinds 1997 tevergeefs de collectie weer in handen te krijgen.

„Ik heb nog eens de hele historie van juridische argumenten opgenoemd. Wij dachten dat op basis hiervan de zaak was geregeld. Zij was ook de aanleiding voor de brief die onze premier in juli 2002 aan de Russische autoriteiten heeft gestuurd. Maar tot nu toe hebben we daar nog geen antwoord op gehad. Ik heb hier alsnog om gevraagd en de hoop uitgesproken dat deze affaire spoedig tot een oplossing komt. Ik heb daarbij verwezen naar Oekraïne, dat eerder dit jaar wel akkoord is gegaan met de teruggave van zijn deel van de Koenigs-collectie aan Nederland.”

De Nederlandse Koenigs-expert Albert Elen sprak onlangs de hoop uit dat Rusland binnenkort de collectie zou teruggeven: tijdens het staatsbezoek van president Poetin aan Nederland. Maar de Russische president blijkt pas in november 2005 naar Nederland te komen. Wel staat in september een bezoek van de Russische premier Fradkov op het programma. Hij zal in Nederland deelnemen aan de EU-Rusland-top.

Bot sprak met zijn Russische ambtgenoot ook in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Europese Unie. In dat kader passeerde een groot aantal internationale kwesties de revue, evenals een tweetal Russische binnenlandse aangelegenheden: Tsjetsjenië en olieconcern Yukos.

„Ik ga me natuurlijk niet als EU-voorzitter in deze interne aangelegenheden mengen, zeker niet wat de oplossing van deze problemen betreft. Maar inzake de problemen rond oliemaatschappij Yukos heb ik wel gezegd dat we er zorgen over hebben dat het investeringsklimaat wordt bedorven. We zijn zeer bezorgd over onze investeringen en willen dat daar rekening mee wordt gehouden. Maar volgens Lavrov heeft president Poetin zelf twee dagen geleden nog gezegd dat Yukos moet blijven bestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer