Franse minister naar parlement over geweld
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gaat maandagavond het parlement informeren over de hevige onlusten van zaterdag. De aandacht gaat vooral uit naar het buitensporige geweld en de vernielingen van de afgelopen twee zaterdagen in de hoofdstad.
Politiechef Michel Delpuech zei dat de demonstraties en rellen gepaard gingen met een mate van geweld die Parijs in de afgelopen decennia niet heeft meegemaakt. Burgemeester Anne Hidalgo zei dat dergelijk geweld in de stad niet meer is vertoond sinds mei 1968.
Er vielen bij de protesten tegen de dalende koopkracht van de ‘gilets jaunes’ (‘gele hesjes’) en de rellen eromheen in heel Frankrijk ruim 260 gewonden waarvan circa de helft in Parijs. Ongeveer 630 mensen zijn aangehouden waarvan meer dan vierhonderd in de hoofdstad. Minister van Justitie Nicole Belloubet heeft daarom extra rechters naar Parijs gestuurd. Franse media meldden dat maandag in Parijs van in ieder geval 111 arrestanten de hechtenis is verlengd.
De politieke consternatie is groot door de ongeregeldheden. Sinds 17 november zijn er drie doden gevallen bij deze protesten. De dood van een oude vrouw in Marseille wordt onderzocht. Zij zou door een ‘verdwaalde’ traangasgranaat getroffen zijn en de vierde dode zijn.
Premier Edouard Philippe praat maandag met partijleiders en dinsdag met mensen die de ‘gele hesjes’ zouden vertegenwoordigen. De verwachting van president Macron dat met alle rellen het protest populariteit zou verliezen en zou overwaaien, komt vooralsnog niet uit. Volgens een peiling staat 72 procent van de ondervraagden achter de ‘gele hesjes’. Bovendien sluiten zich om verschillende redenen allerlei groepen bij protesten aan, zoals vakbonden, scholieren, studenten en maandagmorgen nog in Parijs boze ambulancechauffeurs.
In Frankrijk belichamen de ‘gilets jaunes’ vooral ‘het gewone gezin’ dat van weinig moet rondkomen en in het uitgestrekte land vaak lange afstanden moet afleggen in nogal oude auto’s. De jongste verhoging van de brandstofprijs is voor deze Fransen ‘een ecotax te ver’.
Ook in België en Nederland zijn er betogingen van ‘gele hesjes’ tegen de afkalving van koopkracht door hogere accijnzen, belastingen en allerlei heffingen.