Buitenland

Pompeo koestert goede banden met Riyad

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo koestert de goede betrekkingen van de Amerikanen met Saudi-Arabië. Hij waarschuwde woensdag dat het laten vieren van de banden een slechte zaak is voor de nationale veiligheid. Bovendien zou zo’n maatregel de Saudi’s in eigen land niet in een wenselijker richting sturen.

ANP/RTR
28 November 2018 17:37Gewijzigd op 16 November 2020 14:44
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. beeld AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. beeld AFP

„De moord op de Saudische staatsburger Jamal Khashoggi in Turkije heeft het bekvechten aangewakkerd op Capitol Hill en gezorgd voor een mediahype. Maar het degraderen van de relatie met Riyad zou voor de veiligheid van de VS en hun bondgenoten een ernstige fout zijn”, aldus Pompeo, voordat hij een verklaring zou afleggen voor een Senaatscommissie. Hij verwees onder meer naar de strijd tegen IS en het tegenwicht dat de Saudi’s Iran bieden.

Defensiecollega James Mattis viel Pompeo bij door te stellen dat Saudi-Arabië een essentiële rol speelt bij de handhaving van de stabiliteit in het Midden-Oosten. Dat mag volgens hem zeker niet uit het oog worden verloren als Washington wil weten wie verantwoordelijk is voor de executie van Khashoggi in Istanbul.

„Het moet mij van het hart dat we maar zelden onbekommerd kunnen werken met partners die echt niets te verwijten valt”, zei Mattis. „De zorg voor onze veiligheid kunnen we niet opzijzetten, ook niet als we opheldering eisen voor een ‘onacceptabele en verschrikkelijke misdaad’ zoals president Trump de moord op Khashoggi heeft omschreven”.

De Republikeinse senator Lindsey Graham dreigde echter zich van stemming te onthouden in belangrijke kwesties, waaronder de komende begrotingsvoorstellen, totdat de CIA de Senaat heeft bijgepraat over de affaire-Khashoggi. Hij wil vooral de rol weten die de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft gespeeld.

„Ik laat me die bevoegdheid niet ontnemen en wil van de CIA horen of ze mijn mening dat dit niet kan zijn gebeurd zonder medeweten van MBS deelt of niet”, aldus Graham. En als blijkt dat de feitelijke machthebber in Riyad op de hoogte was „dan is het niet langer ‘business as usual’ met Saudi-Arabië.” Het kapitaalkrachtige koninkrijk is een voornaam klant van de Amerikaanse wapenindustrie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer