Arafat maakt benoeming neef tot veiligheidschef ongedaan
De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de benoeming van zijn neef Moussa Arafat tot chef van de veiligheidsdienst maandag ongedaan gemaakt en brigadegeneraal Abdel Razek Majaide, die tot vrijdag de veiligheidsdienst leidde, gevraagd zijn oude post weer in te nemen. Dat hebben Palestijnse zegslieden verklaard.
De aanstelling door Arafat van zijn neef afgelopen weekeinde had bij veel Palestijnen kwaad bloed gezet en geleid tot gewelddadige protesten. Moussa Arafat, een mede–oprichter van Fatah en voormalig hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, staat voor hen symbool voor de corruptie en vriendjespolitiek binnen de Palestijnse Autoriteit. De neef van de Palestijnse leider behoudt wel een hoge post binnen het veiligheidsapparaat. Hij wordt chef van de tak van de veiligheidsdienst in de Gazastrook, onder Majaide, die de baas is van de gehele Palestijnse veiligheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.
De protesten rond de aanstelling van Moussa Arafat hebben de vrees voor een burgeroorlog in de Gazastrook doen toenemen. Zondagnacht bestormden tegenstanders van Arafats neef verschillende kantoren van de veiligheidsdienst en van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook. Een aantal werd in brand gestoken en er werd korte tijd gevochten tussen agenten van de dienst en de demonstranten. Daarbij vielen enkele gewonden.
Maandagmorgen marcheerden echter weer honderden aanhangers van Moussa Arafat door Gaza–stad. Verschillende demonstranten schoten met hun kalasjnikovs in de lucht en riepen leuzen als ‘We beschermen je met onze ziel en ons bloed, onze held Abu Amr’, refererend aan Yasser Arafat.
De ongeregeldheden in de Gazastrook waren de hevigste interne Palestijnse rellen sinds de demonstraties tegen corruptie in 2003 die Arafat ertoe dwongen een nieuwe regering aan te stellen met aan het hoofd de eerste Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Abbas trad al na vier maanden af omdat hij van Arafat geen vrijheid kreeg om hervormingen door te voeren.
Er is ook nog geen oplossing voor het conflict tussen Arafat en premier Ahmed Qureia, die zaterdag zijn ontslag bij de Palestijnse leider indiende omdat ook hij niet de vrijheid krijgt enige veranderingen door te voeren in de Palestijnse gebieden. Arafat weigert het ontslag echter te aanvaarden. ‘Ik wijs je aftreden volledig van de hand en beschouw het als non–existent’, zei hij zondag tegen Qureia. Het Palestijnse kabinet zou maandag weer bijeenkomen om over de bestuurscrisis te vergaderen.