Buitenland

Kepler-telescoop zonder brandstof en stopt

De NASA heeft de Kepler-ruimtetelescoop uitgezet omdat de brandstof in de beroemde satelliet op is. Daarmee komt een einde aan een missie die in maart 2009 begon. Sindsdien heeft de telescoop ongeveer 2600 planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel, aldus de NASA dinsdag.

ANP
30 October 2018 20:34Gewijzigd op 16 November 2020 14:30

De Kepler-telescoop was de eerste waarmee NASA op zoek ging naar nieuwe planeten. Het apparaat heeft de stoutste verwachtingen overtroffen, aldus de ruimtevaartorganisatie. De telescoop zal zich in zijn huidige baan steeds verder van de aarde verwijderen.

De telescoop is vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler die in de zestiende en zeventiende eeuw onderzoek naar de ruimte deed.

„Toen we 35 jaar geleden begonnen met het bedenken van deze missie, wisten we niks van geen enkele planeet buiten ons zonnestelsel”, zei de hoofdonderzoeker die bij het begin betrokken was, de gepensioneerde William Borucki. „Nu dat we weten dat planeten overal zijn, heeft Kepler ons op een nieuwe koers gezet die vol beloften is voor ruimteonderzoek voor toekomstige generaties”.

De ruimtetelescoop is in 2013, toen de primaire doelen eigenlijk al waren bereikt, even uit de lucht geweest vanwege technische mankementen. Die werden verholpen waarna de satelliet een „tweede leven” inging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer