EK ’cubing’ voor snelle wiskids
In de jaren tachtig was het een ware rage, de Rubik’s Cube. Een kubus van zes gekleurde vlakken, die per vlak uit negen kleine vlakjes bestaat. Veel exemplaren belandden na uren gedraai onopgelost onder in een la. Dat de puzzel oplosbaar is, bewijzen de grootste ’cubers’ van Europa in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo. Daar worden in augustus de Europese kampioenschappen cubing gehouden.
De ongeveer honderd deelnemers uit zestien verschillende landen hopen het officiële wereldrecord van 16,53 seconden te verslaan. Eerder dit jaar zette de 14–jarige Japanner Shotade Makisumi het onofficiële wereldrecord van 12,11 seconden neer. Dit was tijdens een klein toernooi en de tijd werd niet erkend als de nieuwe snelste wereldtijd.
Het deelnemersveld op het EK bestaat uit fanatiekelingen die de kubus sinds de jaren tachtig niet meer hebben losgelaten. Sinds die tijd is er ook een nieuwe generatie puzzelaars opgestaan. De jongste deelnemer is de 7–jarige Poolse Wiktoria Zborowska.
Volgens de Nederlandse cuber Ton Dennenbroek gaat het wereldrecord er tijdens het EK in Nemo aan. „Een tijd van rond de 13 seconden moet haalbaar zijn", zegt hij. Dennenbroek legt uit dat iedere cuber zijn eigen systeem van oplossen heeft. Het komt neer op veel denkwerk en snel draaien. „Het leuke is dat de verschillende technieken nu op internet staan. Je ziet dat de jongere generatie die technieken overneemt, maar de absolute toppers moeten zelf het inzicht hebben."
En dat inzicht is over het algemeen een wiskundig inzicht. Toptijden zijn volgens de Dennenbroek niet voor iedereen haalbaar, maar met een beetje oefenen kan iedereen de puzzel binnen 1 minuut oplossen. Het persoonlijk record van de 43–jarige Dennenbroek ligt op 17,97 seconden. „Bij een wedstrijd krijg je voor je gaat draaien ongeveer 15 seconden de tijd om de kubus te bekijken. Ik kan in die tijd ongeveer zes zetten vooruit denken, dat zet vier blokjes op zijn plaats. Tijdens het draaien, zie je vanzelf wat de volgende zet wordt."
Het houdt echter niet op bij snel denken en draaien. Wie het kunstje eenmaal onder de knie heeft, gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. In Nemo wordt ook ’blind’ gepuzzeld. Deelnemers bestuderen een door de jury in elkaar gedraaide kubus en lossen deze op met een blinddoek voor de ogen. Onmogelijk? Het wereldrecord staat op 3 minuten en 56 seconden.
Dan is er ook nog de variatie waarbij de deelnemers slechts één hand mogen gebruiken. Bij footcubing komen er helemaal geen handen aan te pas, maar draaien de deelnemers de kubus met hun voeten naar het gewenste resultaat.
Op 7 augustus zijn de kwalificatierondes in Nemo, een dag later de finales. Tijdens het toernooi worden demonstraties gegeven waarbij kenners de technieken en systemen uitleggen.