Arbeiderspartij gaat praten over coalitie
De Israëlische Arbeiderspartij is akkoord met formele onderhandelingen met de centrumrechtse premier Ariel Sharon over de vorming van een eenheidsregering. Sharon begint zondag formele besprekingen met de Arbeiderspartij over de vorming van een coalitieregering. Dat heeft het kantoor van Sharon woensdag bekendgemaakt.
Volgens een verklaring woensdag worden zowel de centrumlinkse Arbeiderspartij, die nu in de oppositie zit, als de kleine ultraorthodoxe Verenigde Torah Judaïsme bij de besprekingen betrokken.
De coalitie van Sharon is de afgelopen weken uit elkaar gevallen door het opstappen van een aantal rechtse ministers uit protest tegen Sharons plan voor een eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. De regering ontbeert nu een parlementaire meerderheid. Sharons kabinet leunde in de Knesset de laatste weken dan ook al op de steun van de Arbeiderspartij. Die partij is al lange tijd voorstander van een terugtrekking uit een groot deel van de bezette gebieden in ruil voor een vredesakkoord met de Palestijnen.
Sharon en Peres spraken maandag voor het eerst over de toetreding van de Arbeiderspartij tot de regering, die nu slechts bestaat uit Sharons Likud en de seculiere Shinui-partij. Dinsdagavond verklaarde Peres dat er voldoende aanknopingspunten zijn om gesprekken over de vorming van een coalitie te beginnen. Aan de vorming van een coalitie tussen de Arbeiderspartij en Likud zitten nog haken en ogen. Ten eerste zijn er conservatieve partijgenoten van Sharon die fel tegen de terugtrekking uit Gaza zijn. Behalve dat zijn er de Likud-ministers die vrezen plaats te moeten maken voor leden van de Arbeiderspartij. Vooral minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom vreest zijn baan te moeten afstaan, waarschijnlijk aan de 80-jarige Peres zelf, die er op staat een prominente plaats in de regering te krijgen. Minister van Financiën Benjamin Netanyahu zei dat hij waarschijnlijk zijn economische hervormingen niet zal kunnen doorvoeren in een kabinet waar de Arbeiderspartij deel van uitmaakt.
De Arbeiderspartij stelt vermoedelijk enkele harde voorwaarden. Zo wil partijleider Peres waarschijnlijk een snellere aftocht uit Gaza en directe gesprekken met de Palestijnen.
Sharon wil voor september 2005 de Israëlische troepen terugtrekken uit de Gazastrook en er alle nederzettingen ontmantelen. In Gaza wonen 7500 kolonisten te midden van 1,3 miljoen Palestijnen. De premier wil ook vier geïsoleerde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimen. Volgens Sharon bevordert deze eenzijdige terugtrekking de veiligheid in Israël en beschermt zij het Joodse karakter ervan omdat door voornamelijk Arabieren bewoonde gebieden worden opgegeven.
In ruil voor de terugtrekking wil Sharon een aantal grote Joodse nederzettingen op de Westoever annexeren. Ook zal hij de bouw van het omstreden veiligheidshek op de Westoever voltooien, hoewel het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vorige week de ontmanteling van de constructie beval. Het Israëlische leger heeft gisteren een aantal wijzigingen voorgesteld in de geplande loop van de afscheiding, om op die manier de overlast voor de Palestijnen te verminderen.