Verwarring over plan Marokkaanse dienstplicht
De Marokkaanse regering heeft verwarring gezaaid met een wetsontwerp voor het weer invoeren van de dienstplicht onder jongeren. De dienst zou ze discipline bijbrengen en zo beter op de samenleving en arbeidsmarkt voorbereiden. Ook zou het respect voor het vaderland groeien.
Het wetsontwerp zou volgens Marokkaanse media begin deze week op een kabinetsvergadering in de stad Tétouan zijn goedgekeurd. Er zijn details van het plan verspreid, maar van officiële zijde is er nauwelijks iets van vernomen. En dat terwijl koning Mohammed VI in zijn toespraak tot de natie het maandag juist over „de dramatische jeugdwerkloosheid” had.
Hij stelde een reeks maatregelen voor om jongeren beter op te leiden en beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt, maar repte niet over dienstplicht. Sommige media suggereren dat het plan misschien wel is goedgekeurd, maar dat niemand weet waar het geld vandaan moet komen. Andere suggereren dat de eersten al in oktober moeten opkomen en zes jaar cel kunnen krijgen als ze weigeren.
De Marokkaanse bevolking van bijna 34 miljoen inwoners is relatief jong. Het zal niet eenvoudig zijn drie tot vier miljoen jonge mannen en vrouwen in de leeftijd van 19 tot 25 jaar op te roepen, uit te rusten, onderdak te bieden en te trainen gedurende een jaar lang. Het leger heeft de middelen in ieder geval niet. Daar werken 200.000 mensen en volgens waarnemers runt de regering het leger met een ‘schamele’ 3 miljard euro per jaar. Het zou nog jaren kunnen voor de regering het plan uitvoerbaar kan maken. En dan zijn er nog meer dienstplichtigen, want meer dan een kwart van de bevolking is jonger dan vijftien.
Media suggereren daarom ook dat niet alle mensen in de leeftijdsgroep, maar bepaalde groepen zullen worden geselecteerd. Zo zouden bijvoorbeeld in de eerste plaats afgestudeerden worden opgeroepen. De koning bekritiseerde in zijn toespraak fel het onderwijs dat veel afgestudeerden aflevert voor wie geen baan is. „We kunnen niet toestaan dat ons onderwijsstelsel groepen werklozen blijft produceren die met hun academische titels enorme problemen hebben ergens werk te vinden”, zei de deze week 55 jaar oud geworden vorst.