Vluchtelingenboot mag niet naar Sicilië
Een schip van een Duitse hulporganisatie dat drie weken geleden 37 Afrikaanse asielzoekers op de Middellandse Zee oppikte, heeft zondag geprobeerd om de haven van Porto Empedocle op Sicilië binnen te varen. De Italiaanse kustwacht blokkeerde echter de toegang.
Het schip van de organisatie Cap Anamur werd onder begeleiding van de Italiaanse autoriteiten tot een halve kilometer van Porto Empedocle gebracht maar daar tegengehouden omdat het geen toestemming had om aan te meren.
De kapitein van het schip meldde dat de verzwakte vluchtelingen gedreigd hadden overboord te springen en dat hij besloten had om de haven ongeacht het ontbreken van toestemming te benaderen. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stuurt artsen naar het schip om de opvarenden te onderzoeken. Indien nodig zullen mensen opgenomen worden in plaatselijke ziekenhuizen. De haven blijft echter verboden terrein voor het schip.
Het ministerie kondigde ook een onderzoek aan naar wat het de „mysterieuze aspecten van het gedrag van het schip en zijn bemanning” noemde. Volgens de Italiaanse media denken de Italiaanse autoriteiten dat de hulporganisatie een conflict wilde uitlokken om het immigrantenbeleid van Europese landen te testen.
De Sudanese vluchtelingen aan boord van het schip gaven de kapitein zaterdag een met de hand geschreven asielaanvraag voor Duitsland. Die aanvraag is naar de Duitse regering gestuurd. Experts wezen er eerder al op dat Duitsland de vluchtelingen zou kunnen opnemen omdat ze door een Duits schip zijn opgepikt in internationale wateren.
Op 20 juni vond het schip een rubberen bootje met 36 Sudanezen -voornamelijk afkomstig uit het crisisgebied Darfur- en een Sierraleoner. De vluchtelingen werden aan boord gehesen en het schip zette koers naar Italië maar mocht daar niet aanmeren. De vluchtelingen zouden volgens Italië eerst in Malta aan land gegaan zijn en moeten dus daar asiel aanvragen. Italië zegt geen uitzondering te willen maken, ook niet uit humanitaire overwegingen, omdat het een precedent zou kunnen scheppen.