Rembrandt staat centraal in Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een nieuwe permanente tentoonstelling ingericht waarin Rembrandt van Rijn centraal staat. De tentoonstelling belicht aan de hand van topstukken uit de eigen collectie de geschiedenis van de zogeheten historieschilderkunst. Rembrandt staat bekend als de onbetwiste meester van dit genre.
Het middelpunt van de tentoonstelling Rembrandt en de Gouden Eeuw is het schilderij ‘De doop van de man uit Ethiopië’ van Rembrandt (1606-1669). Het werk uit 1626 staat oorspronkelijk bekend als ‘De doop van de kamerling’. Omdat nog maar weinig mensen weten wat een kamerling (kamerbediende) is, heeft het museum het schilderij omgedoopt.
Het schilderij wordt omringd door werken van onder anderen Ferdinand Bol, Govert Flinck, Pieter Lastman, Maerten de Vos, Dirck van Baburen en Pieter Aertsen.
De tentoonstelling loopt vooruit op het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. Volgend jaar is het 350 geleden dat de kunstenaar stierf. Diverse musea in Nederland vestigen dan de aandacht op het rijke erfgoed van de Nederlandse Gouden Eeuw en de rol die Rembrandt daarin speelde.