Buitenland

EU ontstemd over uitspraken Bossi

De Europese Commissie laat weten „teleurgesteld en ontstemd” te zijn over uitspraken van de Italiaanse politicus Bossi. De minister heeft het verenigd Europa getypeerd als „een nieuwe vorm van fascisme.”

Buitenlandredactie
6 March 2002 07:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

Een woordvoerder acht echter geen grond aanwezig om de leider van de rechtse regeringspartij Lega Nord te vervolgen. Het gebruik van het woord fascisme vindt hij wel „een betreurenswaardige zaak. De term staat ver af van de waarheid over de Europese instellingen. Het is verrassend dat dit nog wordt gehoord in de EU van het jaar 2002”, aldus de zegsman van de Commissie.

Bossi, die in het kabinet in Rome verantwoordelijkheid draagt voor bestuurlijke hervormingen, maakte zijn gewraakte opmerkingen afgelopen zondag tijdens een congres van zijn politieke groepering in Milaan. Dat gebeurde in het bijzijn van premier Berlusconi. Hij zette zich fel af tegen „de bureaucraten” in Brussel en tegen de overdracht van nationale bevoegdheden aan de Unie en hield een pleidooi voor decentralisatie van de macht.

Ook in Italië zelf zorgen de uitlatingen van Bossi voor opschudding. Zo heeft president Ciampi de regering uitleg gevraagd over haar opstelling jegens Europa.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ruggiero waarschuwde dat de huidige coalitie de zuidelijke lidstaat dreigt te isoleren van de EU. Ruggiero besloot in januari zijn portefeuille ter beschikking te stellen uit protest tegen negatieve kwalificaties van een andere collega over de euro. „Ik denk dat nu voor iedereen de ware reden van mijn aftreden helder zal zijn. Als ik toen was blijven zitten, zou ik nu zijn opgestapt”, verklaarde hij dinsdag in een reactie op de uithaal van Bossi. Daaraan voegde hij toe: „Indien zijn uitspraken niet duidelijk worden verworpen, is het risico levensgroot dat we onze geloofwaardigheid in de Unie verliezen.”

Berlusconi, die momenteel behalve het premierschap tevens de ministerspost van Buitenlandse Zaken bekleedt, heeft in de voorbije periode eveneens verwarring gezaaid omtrent zijn Europese gezindheid. Hij gaf er diverse malen blijk van sterk de nationale belangen te verdedigen. Zo veroorzaakte hij in december ruzie op de top in Laken doordat hij weigerde in te stemmen met de toewijzing van een aantal agentschappen. Ook verzette hij zich lang tegen de invoering van een gemeenschappelijk arrestatiebevel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer