Buitenland

Filipijn in Irak met de dood bedreigd

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft woensdag een videotape uitgezonden waarop een Filipijnse man te zien is die in Irak door een gewapende groepering ontvoerd is. De gijzelnemers dreigden de man te doden als de Filipijnse troepen in Irak niet binnen drie dagen vertrekken.

Buitenlandredactie
8 July 2004 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:24

Als gevolg van de ontvoering heeft de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo bevolen om het sturen van Filipijnse troepen naar Irak stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder donderdag gemeld. De Filipijnse regering zou de situatie later donderdag bespreken.

Op de videotape is te zien hoe drie gewapende en gemaskerde mannen achter de zittende gijzelaar staan. Achter hen hangt een spandoek waarop de naam staat van de groep, Iraaks Islamitisch Leger - Khaleed bin al-Waleed Korps. De tot nog toe onbekende groepering ontleent haar naam aan een van de legerleiders van de profeet Mohammed.

De gegijzelde zou een werknemer zijn van een Saudisch bedrijf dat voor het Amerikaanse leger werkt. Het is niet duidelijk wat zijn werk inhoudt en hoe hij ontvoerd is.

Een nieuwslezer van Al-Jazeera vertelde dat de groepering voorts beweerde een Iraakse veiligheidsagent die de Filipijn begeleidde, gedood te hebben. Er werd een door de Iraakse veiligheidsdienst Al-Ghadeer uitgereikte bedrijfspas en een wapenvergunning getoond van een man die Hafidh Amer heet. Aanvankelijk werd aangenomen dat het om de Filipijn ging, maar later bleek dat de identiteitsbewijzen toebehoorden aan de Irakees.

Er zijn 51 Filipijnse soldaten, politieagenten en medische hulpverleners in Irak. Er werken voorts 4100 Filipijnen op Amerikaanse legerbases in Irak als onderhoudspersoneel en koks.

De Iraakse regering heeft woensdag bekendgemaakt dat er 29 buitenlandse strijders worden vastgehouden in de zwaarbewaakte afdeling van de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Het bericht staat haaks op de beweringen van de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten dat buitenlandse strijders grotendeels verantwoordelijk zijn voor het geweld in het land sinds het einde van de oorlog. Ook bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten is het besef gegroeid dat het niet de buitenlanders zijn, maar Irakezen -voornamelijk soennitische moslims die vrezen macht te verliezen aan de sjiitische meerderheid- die de wortel van het probleem vormen.

De Iraakse minister van Mensenrechten, Bakhityar Amin, las woensdag op een persconferentie de namen van twintig gevangenen voor. Het gaat om vier Saudiërs, vier Syriërs, vier Jordaniërs, twee Jemenieten, een Egyptenaar, een Turk, een Libanees, een Palestijn, een Marokkaan en een Iraniër. In een andere afdeling van Abu Ghraib en op de Zuid-Iraakse legerbasis Camp Bucca worden nog eens zestig buitenlanders vastgehouden vanwege „anti-Iraakse activiteiten die de veiligheid van de coalitietroepen bedreigen”, aldus het Amerikaanse leger.

Sinds het einde van de oorlog in mei zijn meer dan 22.000 Irakezen in aanraking gekomen met het Iraakse gevangenissysteem. Momenteel staan er 5500 gevangenen geregistreerd als vermoedelijke opstandelingen.

Een neef van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein en een Joodse Marokkaan zijn enige tijd geleden aan de Jordaans-Iraakse grens gearresteerd. Minister van Mensenrechten Bakhtityar Amin heeft dit woensdag in Bagdad gezegd. Hij zei dit kort nadat de Iraakse autoriteiten verregaande bevoegdheden voor zichzelf hadden afgekondigd.

De arrestanten zijn Mohammed Barzan al-Tikriti, neef van de voormalige dictator, en George Bin Baki, die mogelijk ook een Israëlisch paspoort bezit. De aanhoudingen dateren volgens Amin van enkele maanden geleden. Er zijn toen twintig buitenlanders opgepakt.

De Iraakse interim-regering heeft woensdag aangekondigd in oktober een nationale volkstelling te willen houden. Een dergelijke telling is volgens de Verenigde Naties nodig ter voorbereiding van de landelijke verkiezingen die in januari 2005 in Irak moeten worden gehouden.

Ondanks het feit dat de volkstelling in het onveilige en door oorlog verwoeste Irak een enorm karwei gaat worden, zei minister van Planning Mahdi al-Hafidh dat de Iraakse interim-regering bij het project niet wenst te worden geholpen door de internationale gemeenschap. „Internationale deelname is niet mogelijk, want dit is een strikt Iraaks project”, zei al-Hafidh. „Als we behoefte hebben aan experts, dan zullen we die zoeken.”

De laatste keer dat in Irak een volkstelling werd gehouden, in 1997, telde het land 19 miljoen zielen. Bij die telling waren echter niet de drie door Koerden bestuurde provincies in het noorden van het land betrokken. De Amerikaanse autoriteiten schatten deze maand dat Irak in totaal 25,3 miljoen inwoners telt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer