Buitenland

„In Parijs zwerven 200 minderjarige migranten rond”

Vogelvrij zijn ze: 200 minderjarigen die in Parijs op straat leven en ten onrechte als meerderjarigen zouden zijn bestempeld. Volgens Human Rights Watch (HRW) is de Parijse migratiepolitiek „een loterij”.

7 July 2018 15:02Gewijzigd op 16 November 2020 13:42
Migrnaten in een opvanghuis voor minderjarige migranten van Artsen zonder Grenzen (MSF) in Parijs. beeld AFP, Christophe Archambault
Migrnaten in een opvanghuis voor minderjarige migranten van Artsen zonder Grenzen (MSF) in Parijs. beeld AFP, Christophe Archambault

Dat staat in een rapport dat de mensenrechtenorganisatie deze week publiceerde. Volgens HRW is de beoordeling van de migrantenkinderen bij aankomst in de Franse hoofdstad niet in orde. Het gevolg van het stempel ”meerderjarig” is dat de kinderen niet worden opgevangen en begeleid en volgens HRW vaak op straat moeten slapen.

Het departement Parijs heeft het Rode Kruis verantwoordelijk gemaakt voor de vaststelling van de leeftijd van migrantenkinderen. HRW ondervroeg 49 migrantenkinderen die zonder begeleiding van ouderen naar Parijs waren gekomen en onderzocht de evaluaties van 35 andere kinderen. HRW stelt dat kinderen in veel gevallen enkel op basis van hun fysieke verschijning als meerderjarig worden bestempeld, zonder dat er verder enig onderzoek plaatsvindt.

Lukt het migrantenkinderen wel om onderzocht te worden, dan stellen medewerkers soms al binnen vijf minuten hun leeftijd vast. De middelen waarmee dat nu gebeurt, zijn volgens HRW verre van waterdicht. Wanneer migrantenkinderen bijvoorbeeld „te goed” Frans spreken, alleen gereisd hebben of een „te volwassen” verhaal vertellen, zouden ze al snel het stempel ”meerderjarig” krijgen. Geboortebewijzen leggen medewerkers vaak terzijde, omdat ze niet betrouwbaar zouden zijn: ze bevatten vaak geen foto’s of biometrische informatie.

Voor de beoordeling zetten medewerkers soms ook zogenaamde bottentests in. Dergelijke tests zijn omstreden, omdat de resultaten niet betrouwbaar zouden zijn. Critici stellen dat het vaststellen van de leeftijd van een puber nooit gereduceerd kan worden tot een meting of het constateren van lichamelijke ontwikkeling.

In een reactie op de bevindingen van HRW liet het Franse Rode Kruis weten te weinig distantie en objectiviteit te bespeuren in het rapport. De praktijk is volgens de organisatie weerbarstiger dan de theorie. „We zien tussen de tien en vijftig mensen per dag. Soms verschijnt een groot aantal jongeren op hetzelfde moment. Het is dan lastig om alles goed te reguleren. Maar iedereen is absoluut gehoord.”

Het aantal migrantenkinderen dat zonder begeleiding Frankrijk binnenkomt, is de laatste jaren sterk gestegen. In 2017 kwamen er 25.000 binnen, een stijging van 92 procent ten opzichte van 2016. Ongeveer de helft van deze kinderen zou zich in Parijs melden. Van het totaal aan migranten die Europa binnenkomen, is naar schatting één op de drie minderjarig. Sinds 2015 zouden 30.000 alleenreizende minderjarigen in Europa van de radar zijn verdwenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer