Buitenland

Israël trekt rode lijn voor Syrische militairen rond Golan

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad staan bijna bij Israël op de stoep. Jeruzalem heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat het geen militaire aanwezigheid in zijn achtertuin duldt. De basis daarvoor is een overeenkomst uit 1974.

6 July 2018 10:17Gewijzigd op 16 November 2020 13:42
Aan de grens tussen Israël en Syrië verblijven inmiddels duizenden vluchtelingen. Israël laat ze niet toe, maar verleent wel hulp. beeld AFP, Ahmad al-Msalam
Aan de grens tussen Israël en Syrië verblijven inmiddels duizenden vluchtelingen. Israël laat ze niet toe, maar verleent wel hulp. beeld AFP, Ahmad al-Msalam

Het Syrische regeringsleger is, met steun van Iran en Rusland, aan een hevig offensief bezig om de laatste rebellen uit het zuidwesten van Syrië te verdrijven.

Dat brengt het oorlogsgeweld met enige regelmaat dicht bij de grens met Israël. Vanzelfsprekend houden de Israëlische strijdkrachten de troepenbewegingen rond de Golanhoogvlakte nauwlettend in de gaten.

Eerder al voerde de Israëlische luchtmacht aanvallen uit op Iraanse eenheden die te dicht bij de grens kwamen. Ook werd een aantal Iraanse bases –al dan niet in aanbouw– vernietigd.

Optreden tegen het Syrische regeringsleger is echter van een andere orde. De troepen van Assad mogen zich in principe vrij over Syrisch grondgebied bewegen. Dat hoort immers bij de soevereiniteit van de regering in Damascus.

Met één belangrijke uitzondering. Na de Jom Kipoeroorlog van 1973 maakten Israël en Syrië afspraken over het instellen van een gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Die zone beslaat een belang deel van de grens rond de Golan. Beide landen mogen volgens die overeenkomst, die in 1974 in werking trad, slechts een zeer beperkt aantal militairen in dat gebied legeren.

Die afspraken lijken nu onder druk te komen, nu het Syrische leger gestaag oprukt, ook in gebieden die onder de deal uit 1974 vallen. De Israëlische premier Netanyahu liet over de geldigheid van die afspraken geen enkel misverstand bestaan. „We hebben een overeenkomst met Syrië over de scheiding van troepen uit 1974”, verklaarde hij eerder deze week. „Dit is ons leidende principe. We zullen ons daar strikt aan houden, en de anderen moeten dat ook – iedereen.”

Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan deed er donderdag nog een schepje bovenop in een interview met dagblad Yediot Ahronot. Op de vraag of Israël de Syrische troepen preventief zal aanvallen als ze te dicht bij de grens komen, antwoordde hij: „Ja, zonder enige twijfel. Als er een schending van de afspraken is –en zeker in gebieden die dicht bij de woonplaatsen van burgers van de staat Israël liggen– zal Israël actie ondernemen”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer