Buitenland

Journalisten De Ware Tijd op zijspoor gezet

Een aanzienlijk deel van de redactie van het dagblad De Ware Tijd, de belangrijkste krant in Suriname, is maandag door de directie uit functie ontheven. Ook de hoofdredactie is aan de kant gezet. Aanleiding is een conflict over het te voeren beleid.

Van onze correspondent
5 March 2002 11:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

De directie van de krant verspreidde in de afgelopen weken geruchten dat hoofdredacteur Nita Ramcharan en adjunct-hoofdredacteur Dennis Samson zich schuldig zouden hebben gemaakt aan financiële malversaties. Volgens Ramcharan is er echter sprake van een beleidsverandering binnen de directie, waar de hoofdredactie zich weigert bij neer te leggen.

Zo zouden journalisten die voor een bepaalde redactie werken maar daarnaast stukken leveren aan andere redacties, hiervoor al jaren vergoed worden. Ramcharan zegt dat de directie deze vergoedingen nu terug wil vorderen. Ook zou de directie steeds meer invloed willen uitoefenen op de redactionele inhoud van de krant, met een oplage van 33.000 exemplaren de grootste van Suriname.

Ramcharan en Samson was opgedragen de gerezen problemen niet binnen de redactie ter sprake te brengen, wat het tweetal negeerde „Dat is een beknotting van de vrijheid van meningsuiting”, zo motiveert Ramcharan haar besluit om de redactie wel bij het conflict te betrekken. Dat viel verkeerd bij haar bazen. Zij kreeg een schorsing van vijf dagen, Samson van drie dagen, een schorsing die op 8 maart zou ingaan.

Maar toen Samson maandag op zijn werk verscheen, bleek de directie een interim-hoofdredacteur in huis te hebben gehaald in de persoon van de vroegere chef van de economieredactie van de krant, Kris Binda. De redactie gaf te kennen niet onder Binda te willen werken en eiste dat Samson weer met de leiding zou worden belast. Daarop reageerde de directie door de voltallige binnenlandredactie en de hoofdredactie de wacht aan te zeggen.

Ramcharan, Samson en de overige op een zijspoor gezette journalisten zeggen juridische stappen te zullen ondernemen om de maatregel van de directie ongedaan te maken. De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zegt de journalisten daarbij te zullen ondersteunen. „Want we moeten ervoor waken dat de onafhankelijkheid van journalisten niet vertrapt wordt”, aldus bestuurslid Steven van Frederikslust.

De krant wordt sinds maandag vrijwel geheel door freelance journalisten gemaakt, onder leiding van Binda. In een redactioneel artikel schrijft de directie de krant te zien als „een belangrijk instituut binnen de Surinaamse democratische samenleving.” „Een krant die niet verschijnt is een inbreuk op het fundamenteel recht van de gemeenschap op informatie. Het tijdelijke team moet deze beleving van de democratie voortzetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer