Buitenland

CIA negeerde informatie over Irak

Familieleden van Iraakse wetenschappers hebben de Amerikaanse inlichtingendienst CIA voor de invasie van Irak verteld dat Bagdad niet meer werkte aan de productie van massavernietigingswapens.

Van onze correspondent
6 July 2004 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

De CIA negeerde deze informatie echter en hield vast aan de officiële theorie dat Saddam Hussein over zulke wapensystemen beschikte. Dit staat in een stafrapport van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat, zo meldde The New York Times dinsdag. De senaatscommissie komt later deze week met het rapport, dat volgens ingewijden niet lovend is over de CIA. De inlichtingendienst zou informatie onjuist hebben geïnterpreteerd. Zo ontdekte de commissie dat de CIA een Iraakse overloper had gesproken die gezegd zou hebben dat Bagdad aan massavernietigingswapens werkte. In werkelijkheid vertelde de man de CIA dat hij van dergelijke programma’s niets wist.

Toen de VN-wapeninspecteurs na 1998 niet meer werden toegelaten in Irak, verviel een belangrijke bron van informatie voor de CIA. Charles Allen, plaatsvervangend directeur van informatie, besloot daarop met familieleden van Iraakse wetenschappers in gesprek te gaan. Die vertelden dat er niet meer werd gewerkt aan massavernietigingswapens. Allen meldde dat aan zijn superieuren, maar die wantrouwden deze informatie. Volgens het senaatsrapport gaf de CIA-top stelselmatig meer aandacht aan informatie die suggereerde dat Bagdad over massavernietigingswapens beschikte en negeerde men informatie die daar vraagtekens bij zette.

Het rapport is zeer kritisch over de claim dat Bagdad over biologische wapens beschikte. Deze bewering was gebaseerd op informatie van vier informanten. Twee van hen bleken ronduit onbetrouwbaar. Van een derde informant was de CIA de identiteit niet eens bekend. Men kreeg de informatie van deze informant via een buitenlandse inlichtingendienst. De opstellers van het rapport zijn weinig te spreken over het beleid van CIA-directeur George Tenet, die begin vorige maand zijn vertrek aankondigde. Tenet zou zijn analyses te veel hebben laten beïnvloeden door de prioriteiten van Washington en daarbij belangrijke informatie die in strijd was met deze prioriteiten hebben genegeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer