„Nu geen aandacht VS voor godsdienst in Noord-Korea”
Licht optimisme en ook wel opluchting. Dat is in de Texaanse stad Dallas de stemming na de topontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Over één ding zij de meningen unaniem. Het feit dat The Donald en Kim elkaar in Singapore de hand hebben geschud, is historisch te noemen. „Een halfjaar geleden hielden we allen nog terdege rekening met de mogelijkheid van een groot gewapend conflict. En dan nu houden de twee oorlogsblaffers langdurig elkaars hand vast. Dat is onvoorstelbaar”, zegt administrateur Dustin Alicorn uit Dallas. „Dat heeft Trump toch maar bereikt.”
Direct voegt de vijftiger eraan toe dat het verder vooral afwachten is wat het vervolg uiteindelijk oplevert. „Deze ontmoeting is een eerste stap. Onze president beseft dat ook. Er moet nog veel gebeuren. Maar Trump heeft wel een doorbraak bereikt. De verdere uitwerking kan hij overlaten aan diplomaten. Die zijn daar goed in. Maar Trump wist het handvat te vinden waarmee de hermetisch gesloten deur naar Pyongyang openging.”
Matt MacCluff, is medewerker van de Amerikaanse afdeling van de organisatie Open Doors. Hij bezoekt Dallas vanwege de conventie van de Zuidelijke Baptisten. Ook hij zegt dankbaar te zijn dat er nu tenminste tussen Noord-Korea en Amerika wordt gepraat „en er geen geschut in stelling wordt gebracht.”
Wel vindt MacCluff het moeilijk dat de kwestie van mensenrechten en de godsdienstvrijheid op geen enkele manier door Trump is aangesneden. „Maandagavond hebben we in onze kerk een speciale gebedsdienst voor de topontmoeting in Singapore gehouden. Verschillende voorgangers spraken een gebed uit. Mij was gevraagd om te bidden voor de duizenden christenen in Noord-Koreaanse werkkampen. Dan is het bitter als je merkt dat het thema van de godsdienstvrijheid in het land van Kim momenteel van onze regering geen aandacht krijgt.”
Toch is MacCluff niet alleen somber. „Je weet niet wat er achter de schermen is besproken. En soms blijkt na jaren dat er een eerste, weinig inhoudsvolle stap nodig was om tot een volkomen verlossing te komen. Maar menselijkerwijs gesproken ligt die nog ver weg.”
James Cornack, student rechten, heeft vooral vragen. „Ik wil niet negatief doen. Trump heeft zeker zijn best voor een succesvolle top gedaan. Hij heeft er zelfs een urenlange vliegreis voor overgehad. Maar ik denk dat hij zich door Kim heeft laten inpakken. Die beseft dat hij het niet redt met een wapenwedloop. Nu toont hij een vriendelijk gezicht. Maar heeft Trump de ware aard van Kim door? Wil Amerika echt iets bereiken, dan zal het veel druk op Pyongyang moeten blijven uitoefenen.”