Economie

Kostwinnersmodel op de schop bij VNO-NCW

VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, pleit voor afschaffing van het kostwinnersmodel. In de maandag gepresenteerde nota ”Nederland moet actiever” staan vijftig aanbevelingen om de deelname aan arbeid de komende zes jaar te bevorderen. Zaken zoals het minimumloon en de heffingskorting voor niet-werkende partners moeten verdwijnen.

Redactie economie
6 July 2004 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

De christelijke vakbond CNV noemt de voorstellen van VNO-NCW om Nederland concurrerender te maken „uit de tijd en op onderdelen asociaal.” Het CNV is vooral boos omdat VNO-NCW diverse aanpassingen verwacht van werknemers en overheid, maar zelf niets zou willen doen. „Dit is egoïstisch”, zegt bestuurder R. van Splunder.

Volgens VNO-NCW is het dringend noodzakelijk dat de concurrentiepositie van Nederland verbetert. Nederland is weggezakt van een wereldwijde topnotering naar de staartgroep van Europa, aldus de voorzitter van VNO-NCW, J. Schraven. De loonkosten zijn te hoog, Nederlanders werken niet lang genoeg, de productiviteit blijft achter en door de vergrijzing en de ontgroening groeit het aantal mensen dat op de arbeidsmarkt komt niet of nauwelijks meer.

Werknemers moeten weer veertig uur per week gaan werken, stelt VNO-NCW. De werkgeversorganisatie pleit verder voor een verlaging van het minimumloon, vermindering van de belastingen en een lagere ontslagvergoeding. Werknemers ouder dan 65 jaar moeten kunnen doorwerken als ze dat willen. Dit is interessant voor werknemers, omdat ze minder premies afdragen en AOW ontvangen.

„Het klassieke kostwinnerssysteem zal moeten veranderen. We komen in een tweeverdienersmaatschappij terecht”, verklaarde Jan Willem van den Braak, directeur sociale zaken van VNO-NCW, in een toelichting op de nota. De heffingskorting in de belasting voor niet-werkende partners weerhoudt volgens VNO-NCW vrouwen ervan deel te nemen aan het arbeidsproces. Voor nieuwe generaties zou deze korting, die al gauw oploopt tot 150 euro per maand, daarom moeten verdwijnen.

Ook de combinatiekorting voor alleenverdieners met een niet-werkende partner met kinderen kan worden afgeschaft. Beide maatregelen leiden er volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) toe dat zich 35.000 mensen extra melden op de arbeidsmarkt. De werkgevers willen met het oog op de vergrijzing meer mensen beschikbaar hebben voor een baan. VNO-NCW vindt het ook niet meer van deze tijd dat het minimumloon is gebaseerd op het kostwinnersprincipe.

Eerder dit jaar bepleitte ook minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het afschaffen van het klassieke kostwinnersmodel (man werkt, vrouw zorgt). RMU-directeur P. Schalk noemde die opstelling destijds „te dwaas voor woorden. Alsof vrouwen zich buiten de arbeidsmarkt niet zouden kunnen ontplooien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer