Binnenland

Kamp denkt alweer aan nieuwe missies Afghanistan

De Tweede Kamer had maandag in een debat met de ministers Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken) nog niet eens formeel ingestemd met de nieuwe missie van maximaal 150 militairen naar de Noord–Afghaanse provincie Baghlan, of minister Kamp van Defensie kwam in een tussenzin alweer met een nieuwe operatie op de proppen.

ANP
6 July 2004 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:23

Mogelijk gaan we weer „iets doen" met de operatie Enduring Freedom (Duurzame Vrijheid), zei Kamp. Dat is de door Amerikanen geleide jacht op Taliban–eenheden en Al–Qaeda–strijders in Afghanistan. Nederlandse F–16’s ondersteunden de Amerikanen bij die strijd van september 2002 tot september 2003 vanuit Kirgizië.

De opmerking van Kamp was de onverwachte uitsmijter in een debat dat verder volgens de verwachtingen verliep. Het overgrote deel van de Tweede Kamer stemde in met het kabinetsbesluit om 120 tot 150 militairen naar Baghlan te sturen om daar een zogeheten provinciaal reconstructieteam (PRT) te gaan bemannen. Alleen de SP was tegen. Kamp zei ook nog dat hij de huidige missie in Afghanistan (120 militairen, zes Apache–helikopters) met zes maanden wil verlengen.

Kamerleden hadden voorafgaand aan het debat nog veel vragen over de precieze taken van de PRT–missie. Gaan de Nederlandse militairen patrouilleren? Krijgen ze humanitaire taken? Hoe kan de bevolking ze onderscheiden van hulpverleners van niet–gouvernementele organisaties?

Minister Kamp gaf een lijstje met taken. Louter de aanwezigheid van militairen heeft al een stabiliserende functie. Verder gaan ze de lokale autoriteiten waar mogelijk ondersteunen, bemiddelen bij eventuele conflicten, wellicht ingezamelde wapens tijdelijk opslaan, mogelijk helpen bij het verschaffen van informatie bij de strijd tegen de papaverteelt en –handel en vooral veel praten en luisteren. Eerder gaf Kamp de taken weer met de termen „netwerken, bemiddelen en informeren."

De militairen krijgen het niet gemakkelijk, zei de minister afgelopen vrijdag al, want de missie is wel degelijk gevaarlijk. Kamp: „Als je het vergelijkt met de missie in Irak: daar wonen half zoveel mensen, terwijl het Nederlands contingent daar tien keer groter is."

Voor de veiligheid gaat een snelle reactiemacht van veertig man mee die de beschikking over pantserwielvoertuigen heeft. Ook is een Engels–Zweedse eenheid met helikopters paraat om de Nederlanders te hulp te schieten. Als de nood nog hoger wordt, is in Kabul een compleet bataljon paraat, dat met vliegtuigen kan worden ingevlogen. Ook kunnen de Nederlandse Apaches uit Kabul de militairen in Baghlan te hulp schieten.

De meeste Kamerleden waren zeer tevreden over de antwoorden van Kamp en zijn collega Bot (Buitenlandse Zaken). Wel waarschuwde PvdA–Kamerlid Koenders voor naïef optimisme en verweet hij het kabinet „jojobeleid", omdat Nederland vorig jaar nog militairen uit Afghanistan terugtrok. De PvdA was daar toen tegen. Ondanks de kritiek steunt de PvdA de missie, al „lopen we niet over van enthousiasme", aldus Koenders.

Andere partijen spraken rondborstiger hun steun uit, behalve de SP. Die partij vindt de missie niet geloofwaardig, omdat er geen duidelijk onderscheid is tussen de stabilisatiemacht ISAF en Operatie Enduring Freedom.

De uitzending waar de Kamer maandag mee instemde, begint in september.De militairen zullen daar in beginsel een jaar blijven, al verwacht Kamp dat de missie wel enkele jaren zal gaan duren. Het team komt onder commando van ISAF. De meeste militairen zijn afkomstig van de Koninklijke Luchtmacht, van de Groep Geleide Wapens van vliegbasis De Peel. Ze worden aangevuld met militairen van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer