G7 staat vooral in teken van beleid Trump
De G7, een topconferentie van zeven zeer invloedrijke westerse economieën, staat vrijdag en zaterdag waarschijnlijk vooral in het teken van de agressieve handelspolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump. De Franse en Duitse regering hebben zelfs al gewaarschuwd dat ze na afloop mogelijk geen gezamenlijke verklaring zullen ondertekenen.
De recente Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium en de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het atoomakkoord met Iran roepen veel wrevel op bij de andere deelnemers aan de top. Behalve Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn ook de regeringsleiders van het Verenigd Koninkrijk, Italië en Japan van de partij. Gastheer is de Canadese premier Justin Trudeau. Verder komen ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.
De gespannen verhoudingen blijken tevens uit de afgelegen locatie voor de top. Van het Manoir Richelieu, aan de oever van de Canadese Sint Laurensrivier, is de dichtstbijzijnde stad zo’n 120 kilometer verderop. Daar is de angst voor rellen nog zo groot dat winkeliers alvast hun ruiten hebben dichtgetimmerd. Westerse economische topconferenties vormen vaak een trekpleister voor betogers tegen onder meer globalisering en kapitalisme.