Oud-Beijerland herdenkt moord op Lamoraal van Egmont
Met de presentatie van het boek ”Het huis van Egmont en de Beijerlanden 1491-1619” is donderdagmiddag het herdenkingsjaar voor de stichter van Oud-Beijerland in de polder Beierland begonnen.
Het is op 5 juni 450 jaar geleden dat Lamoraal van Egmont en de graaf van Horne werden onthoofd in Brussel. De Historische Vereniging Oud-Beijerland, de gemeente Oud-Beijerland en de VVV grijpen dat aan om allerlei activiteiten te organiseren. Zo is er zaterdag 2 juni een historische wandeling door het dorp en wordt er op 5 juni een krans gelegd bij het monument voor Lamoraal van Egmont aan de Koninginneweg. In het Noord-Hollandse Egmont, het Limburgse Horn en het Belgische Zottegem zijn ook herdenkingen.
Tot september is er in het Oude Raadhuis van het Spuidorp een expositie over de stichter van Oud-Beijerland. De bakker haakt aan met een Lamoraal van Egmont-taartje en de kaasboer komt met een Baaijerlandje. Dat is een knipoog naar oud zeer, want het gezegde luidt dat Oud-Beijerland „is gesticht op rotte kaas en onderwicht.”
Bij de presentatie van het 150 pagina’s tellende boek memoreerde waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld de voortdurende strijd in de Hoeksche Waard tegen het water en de latere inpoldering. „Die verhalen maken dit tot zo’n bijzonder gebied. En het boek is precies op tijd, want vanaf 1 januari 2019 houdt Oud-Beijerland op te bestaan als zelfstandige gemeente.”
Het boek over Lamoraal van Egmont is geschreven door Oud-Beijerlander Jan Paul van der Spek. Na zijn pensionering stortte hij zich op de lokale geschiedenis. Hij ordende het omvangrijke archief van de hervormde gemeente en sloot zich aan bij de Historische Vereniging.
Samen met voorzitter Pieter Jan in ‘t Veld van de historische vereniging bezocht Van der Spek twee jaar geleden Brussel om de herdenking voor te bereiden. Daar ontstond het idee om een boek te schrijven. „Over de periode waarin Oud-Beijerland is gesticht, is weinig bekend”, stelt hij. „Het is lang geleden dat er een historische publicatie over Oud-Beijerland en omgeving geschreven is. Dit nieuwe boek kon mede dankzij nieuw bronnenonderzoek ontstaan.” Van der Spek kreeg bij zijn werk hulp van andere leden van de historische vereniging.
Bedijking
Tijdens het onderzoek voor het boek verwonderde Van der Spek zich erover hoe voortvarend de bedijking in 1557 werd aangepakt. „In drie maanden tijd werd vanaf Klaaswaal 13 kilometer dijk aangelegd. Die dijk is nu nog terug te zien in het landschap. Er hebben 160 aannemers aan gewerkt met 2400 mensen. Echt een topprestatie.” Van der Spek heeft de smaak te pakken en wil voor de historische vereniging graag nog een keer in de ontstaansperiode duiken. „Oud-Beijerland is gesticht in 1559, maar op oudere kaarten zie je dat er toen al boerderijen waren.” Lamoraal van Egmont vernoemde het gebied naar zijn vrouw Sabina van Beieren. Zo’n twintig jaar later ontstond in de buurt een nieuw dorp. Om onderscheid aan te brengen, kreeg de nieuwe plaats de naam Nieuw-Beijerland en werd het oorspronkelijke dorp Oud-Beijerland genoemd.
De schrijver kreeg donderdag de allereerste Lamoraal van Egmondspeld. De historische vereniging heeft de erkenning ingesteld voor mensen of instellingen die zich verdienstelijk maken voor de historie van Oud-Beijerland.