Buitenland

Sudan belooft opvang van ontheemden

De regering van het Afrikaanse Sudan heeft vrijdag beloofd achttien goede opvangplaatsen in te richten in de crisisregio Darfur.

ANP
2 July 2004 23:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:23
AL FASHIR – Een Sudanese vrouw, een van de duizenden ontheemden als gevolg van de crisis in Sudan, verzamelt brandhout in het vluchtelingenkamp Zamzam in de buurt van de stad al Fashir in de regio Darfur. Foto EPA
AL FASHIR – Een Sudanese vrouw, een van de duizenden ontheemden als gevolg van de crisis in Sudan, verzamelt brandhout in het vluchtelingenkamp Zamzam in de buurt van de stad al Fashir in de regio Darfur. Foto EPA

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, generaal Abdel Rahim Mohamed Hussein, moeten de plekken een tijdelijk huis bieden aan maximaal een miljoen mensen die voor het geweld in de regio op de vlucht zijn geslagen. Die zitten nu verspreid over circa 130 geïmproviseerde ’kampen’, met nauwelijks water en onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden.

De internationale druk op Sudan om een einde te maken aan het bloedvergieten en het humanitaire drama in Darfur neemt intussen toe, vooral onder aanvoering van VN-chef Kofi Annan. Hij is samen met onder anderen zijn speciale gezant voor Sudan, Jan Pronk, in de regio.

Annan sprak vrijdagavond met de Sudanese president al-Bashir. Hij riep het staatshoofd op zonder dralen een einde te maken aan het geweld in Darfur. De Afrikaanse Unie, een nog jong Afrikaans samenwerkingsverband, zei te verwachten dat er op 15 juli nieuw beraad komt tussen de betrokken partijen.

De crisis in Darfur is het gevolg van al lang sluimerende etnische spanningen over onder meer landbouwgrond tussen nomadische herders, die zichzelf als Arabieren beschouwen, en boeren met vastere woonplaatsen die hun zwart-Afrikaanse afkomst koesteren.

In februari 2003 kwamen drie van de Afrikaanse stammen in Darfur, die zich verenigden in de rebellengroepen SLA/M en JEM, in opstand tegen de regering, die wordt gedomineerd door een Arabische elite. De regering heeft de regio met militaire middelen bestookt, en de zogeheten Janjaweed-milities, vaak tieners of jongvolwassenen, zaaiden er vervolgens dood en verderf.

Zeker 1,2 miljoen mensen in Darfur zijn ontheemd en hebben hun heil elders gezocht. Ze zijn deels naar Tsjaad gevlucht, waar velen leven in kampen. De Verenigde Staten onderzoeken de dood van mogelijk al 30.000 mensen in Darfur. Het precieze dodental is onbekend, maar het lijkt zeker dat er meer dan 10.000 mensen zijn gedood.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch staat vast dat Sudanese militairen zich medeschuldig hebben gemaakt aan de misdaden in Darfur, die vooral zijn gericht op leden van de Fur-, Masalit- en Zaghawa-stammen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer