Gijzelaar in Irak vrij; Arabische landen bereid tot troepenzending
Een in Irak ontvoerde Pakistaan is vrijdag door zijn ontvoerders in Irak vrijgelaten. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten bekendgemaakt.
De Pakistaan, een chauffeur in dienst van een Amerikaans bedrijf in Irak, werd sinds afgelopen weekend vermist. Het televisiestation Al–Arabiya zond zondag opnamen uit waarop vier gemaskerde mannen dreigden hem te onthoofden als de Amerikanen niet binnen drie dagen alle gevangenen in Irak zouden vrijlaten. Ook eisten ze dat de Pakistaanse president Pervez Musharraf de Pakistaanse ambassade in Irak zou sluiten en geen Pakistanen meer naar Irak zou laten gaan. De Pakistaanse regering ging niet op de eisen in en het was dan ook onduidelijk hoe en waarom de Pakistaan is vrijgelaten.
Jordanië en Jemen hebben donderdag als eerste Arabische landen verklaard bereid te zijn vredestroepen te sturen naar Irak. De Jordaanse koning Abdullah II zei troepen te willen sturen als de nieuwe Iraakse regering daar om vraagt. ‘Als de Irakezen ons direct om hulp vragen, kunnen wij erg moeilijk nee zeggen’, zei Abdullah in een vraaggesprek met het BBC–programma Newsnight. En: ‘Als wij hen niet terzijde staan, als zij falen, zullen wij allemaal de prijs betalen.’
Jemen zei vrijdag ook bereid te zijn om troepen in Irak te stationeren, mits de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daar een mandaat voor afgeeft. Het is niet duidelijk of de Iraakse regering op het aanbod van Jordanië en Jemen ingaat.
Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) maakte donderdag bekend de Iraakse interim–regering waarschijnlijk op korte termijn te zullen erkennen. Erkenning van het overgangsbewind opent de deuren voor internationale kredieten en het herfinancieren van de buitenlandse schuld.
Bij gevechten in de Iraakse provincie Anbar, waar de onrustige soennitische steden Fallujah en Ramadi liggen, is vrijdag een Amerikaanse marinier omgekomen. Een tweede marinier bezweek vrijdag aan de verwondingen die hij een dag eerder bij de gevechten in Anbar had opgelopen. Sinds het begin van de oorlog in Irak, in maart 2003, zijn ongeveer 850 Amerikaanse soldaten gesneuveld.
Iraakse opstandelingen hebben vrijdag vanuit een bestelbusje raketten afgeschoten in Bagdad. Daarbij werd het Sheratonhotel geraakt, waar westerlingen verblijven en vloog het busje zelf in brand. Een voorbijganger raakte gewond. De raketten werden afgeschoten bij het Firdousplein. Ook in de buurt van het Bagdadhotel en een moskee sloegen raketten in. Eerder vrijdag waren ook elders in Bagdad al raketten afgeschoten. Een raket trof een standbeeld op het Wathikplein en een raket kwam neer in de buurt van de Indonesische ambassade. Deze raket ontplofte niet.
Het ministerie van defensie van Oekrane deelde mee dat een soldaat van het Oekraense contingent in Irak vrijdag zelfmoord heeft gepleegd. Er zijn ruim 1.700 Oekraense militairen in Irak. Tot nu toe zijn zeven Oekraense soldaten gesneuveld en twintig gewond geraakt.