Kritiek vanuit EP op benoeming Barroso
Binnen het Europees Parlement klinken vanuit diverse fracties kritische geluiden over de benoeming van Barroso tot voorzitter van de Europese Commissie.
De Portugees werd afgelopen dinsdagavond met unanimiteit door de regeringsaanvoerders van de EU-lidstaten gekozen tot opvolger van Prodi. Het besluit moet echter nog de goedkeuring krijgen van een meerderheid van het EP. Binnen die instelling is van een breed draagvlak vooralsnog geen sprake.
Barroso gaat later deze maand bij de verschillende partijen op bezoek om zich te presenteren en steun te verwerven. Op 15 juli luncht hij in Den Haag met alle fractievoorzitters uit het Parlement.
Hij weet zich in ieder geval verzekerd van enthousiasme onder zijn politieke geestverwanten, die zijn verenigd in de EVP, het samenwerkingsverband van christen-democraten en conservatieven binnen de Unie. Dat is de grootste groepering in de 732 leden tellende volksvertegenwoordiging.
Socialisten, liberalen en groenen hebben moeite met de aanstelling. Ze beoordelen Barroso als te conservatief en onvoldoende Europees. Zo zegt PvdA-delegatieleider Van den Berg over hem: „Hij is onbekend, sociaal weinig belovend en hij ging in de kwestie-Irak wat mij betreft stevig in de fout.”
Zijn collega Buitenweg van GroenLinks vindt hem „een buitengewoon beroerde kandidaat.” Zij zal hem bevragen over zijn abortusstandpunt. „Hij heeft in Portugal vrouwen voor de rechter gedaagd omdat ze abortus wilden plegen”, licht zij toe. De liberalen aarzelen. Zij hadden liever hun partijgenoot en Belgisch premier Verhofstadt als commissievoorzitter zien aantreden.
In de week van 19 juli stemt het EP over de benoeming.