Nederlandse economie kruipt sneller uit dieper dal
De Nederlandse economie vecht beter terug na de recessie dan gedacht. Het dal waar de economie vorig jaar doorheen moest, blijkt volgens nieuwe cijfers dieper. „Maar het herstel is feller", aldus onderzoeker M. Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
Uit de jongste ramingen van de onderzoekers blijkt dat de economische groei in het eerste kwartaal uitkwam op 0,9 procent. Eerdere cijfers gingen dit voorjaar nog uit van een stijging van 0,8 procent. De opleving van de economie in vergelijking met het laatste kwartaal van 2003 werd eveneens omhoog bijgesteld, van een groei met 0,4 procent naar een plus van 0,7 procent.
„In het eerste kwartaal is het herstel van de export en de investeringen robuuster dan eerder becijferd", zei Vergeer in een toelichting. Ook de consumptie door particulieren pakte beter uit dan tot nu toe werd aangenomen. Er komt over het eerste kwartaal toch geen daling in de boeken. „Nederlanders hebben meer geld uitgegeven tijdens vakanties in het buitenland, terwijl buitenlanders in Nederland minder spendeerden", verklaart de CBS–onderzoeker de consumptie, die gelijk bleef.
Ook over heel 2003 blijkt de consumptie bij nader inzien wat minder slecht te zijn geweest. De nieuwe cijfers leveren een minder scherpe daling op. De consumenten gaven vorig jaar voor het eerst sinds 1982 minder geld uit.
Ondanks de meevaller in de consumptiecijfers, concludeert het CBS dat de krimp van de economie vorig jaar groter was. De onderzoekers meldden donderdag een krimp over 2003 van 0,9 procent. Dat cijfer stond in mei nog op min 0,7 procent.
De eerste recessie in twintig jaar strekte zich uit over drie kwartalen. Vanaf het vierde kwartaal van 2002 was er sprake van meer dan twee achtereenvolgende periodes van krimp van het bruto binnenlands product, de definitie van een recessie.
Volgens de jongste cijfers duurde de periode van stagnatie een kwartaal korter dan gedacht. Het derde kwartaal van 2003 bleek uiteindelijk goed voor een hele kleine groei, terwijl eerder werd verondersteld dat de economische groei op de nullijn zat.
Het CBS stelt de groeicijfers voor de economie bij omdat de onderzoekers extra informatie hebben ingewonnen. „We hebben na verloop van tijd meer statistieken tot onze beschikking. Die leveren achteraf een scherper beeld op van de werkelijk situatie."
Hoe de economie zich in de rest van dit jaar zal ontwikkelen, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. „Het blijft afwachten. De olieprijs blijft hoog en de spanningen in het Midden–Oosten zorgen voor onrust."