Saddam verschijnt voor Iraakse rechter
Saddam Hussein, die woensdag in Bagdad door de Amerikanen formeel is overgedragen aan de Iraakse interim-regering, krijgt een eerlijk openbaar proces, dat rechtstreeks zal worden uitgezonden door de Iraakse televisie en radio. Dat heeft de kersverse Iraakse nationale veiligheidsadviseur, Mouwafak al-Rubaie, woensdag gezegd tegen de Britse zender BBC.
Al-Rubaie zei dat nu Irak weer een soeverein land is, het ook de door de bezettingsmacht opgeschorte doodstraf mag herinvoeren. Het Iraakse speciale tribunaal moet wat hem betreft de mogelijkheid krijgen om Saddam de doodstraf te geven. Hij zei dat de Iraakse ex-leider niet in staat gesteld zal worden om van zijn proces een politiek spel te maken door buitenlandse bewindslieden, zoals de Amerikaanse president George Bush of de Britse premier Tony Blair, als getuigen op te roepen.
„Hij zal proberen er een politiek treffen à la Milosevic van te maken, maar dat zullen we nooit toestaan”, aldus de nationale veiligheidsadviseur. „De Iraakse interim-regering belooft de bevolking, de Arabische wereld en de rest van de wereld, dat Saddam een eerlijk proces krijgt. Dit wordt het proces van de eeuw”, zei al-Rubaie.
Voorzitter Salem Chalabi van het Iraakse speciale tribunaal dat Saddam zal berechten, was aanwezig bij de overdracht van de gevangenen. Hij zei dat hij Saddam had gesproken en hem had verteld wat zijn rechten zijn. Volgens Chalabi zal Saddam vandaag, samen met elf van zijn handlangers, voor het eerst verschijnen voor het tribunaal. De voorgeleiding wordt uitgezonden door de Iraakse televisie. Het zullen de eerste beelden zijn van de Iraakse ex-leider sinds zijn arrestatie op 13 december.
Volgens ooggetuigen van de overdracht zag Saddam Hussein er gezond uit, maar hij leek wel te zijn vermagerd. „Ik ben Saddam Hussein al-Majid, president van de republiek Irak”, zo stelde hij zich voor aan zijn bezoekers toen hij werd binnengeleid in de zaal van het gerechtsgebouw in de Groene Zone waar het tribunaal zitting houdt. Daarna vroeg hij of hij een aantal vragen mocht stellen. Hij kreeg te horen dat hij tot morgen moest wachten, aldus Chalabi. Vervolgens werden de andere verdachten één voor één binnengeleid. „Sommigen keken heel benauwd”, zei Chalabi.