Buitenland

VS dragen Saddam aan Irakezen over

De Amerikanen hebben Saddam Hussein en elf van zijn vertrouwelingen woensdag juridisch aan het Iraakse interim-regime overgedragen. Alle twaalf verdachten worden donderdag aan een rechter voorgeleid, aldus de Iraakse premier Iyad Allawi.

Buitenlandredactie
30 June 2004 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

Behalve Saddam komen onder anderen Ali Hassan al-Majid, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het inzetten van gifgassen tegen Koerden, oud-vice-premier en ex-minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz en voormalig vice-president Taha Yassin Ramadan in handen van het Iraakse interim-bewind. De Amerikanen blijven voorlopig belast met de bewaking van de kopstukken van het verdreven regime, totdat de Irakezen zelf in staat zijn die taak uit te voeren.

Het proces tegen de kliek van Saddam Hussein wordt gevoerd voor het in januari opgerichte Iraakse tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers. Allawi liet weten dat het nog een aantal maanden zal duren voordat de zaak tegen de twaalf begint. Saddam en zijn voormalige medewerkers moeten zich verantwoorden voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Amerikaanse militairen arresteerden Saddam Hussein in december in de buurt van zijn thuisbasis Tikrit. Van de lijst van 55 meest gezochte Irakezen die de Amerikanen hadden opgesteld, zitten er 45 vast. Het belangrijkste kopstuk van het voormalige regime dat nog op vrije voeten verkeert, is Izzat Ibrahim al-Duri. De Amerikanen hebben 10 miljoen dollar op het hoofd van de voormalige rechterhand van Saddam Hussein gezet.

Het juridische overdragen van Saddam en elf medestanders komt twee dagen na de soevereiniteitsoverdacht. Op verzoek van Allawi droegen de Amerikanen de macht maandag vervroegd aan de Irakezen over. De premier wilde met die stap opstandelingen met plannen voor aanslagen te vlug af zijn. Tegenstanders van de interim-regering en de internationale coalitie sloegen dinsdag en woensdagmorgen alsnog toe. Bij verschillende aanslagen kwamen zeker zes Irakezen en drie Amerikanen om.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer