Uitslag verkiezingen Litouwen betwist
Kazimira Prunskiene tekent formeel protest aan tegen de uitkomst van de zondag gehouden presidentsverkiezingen in Litouwen. Dat heeft haar woordvoerder maandag gezegd. Naar eigen zeggen is Prunskiene het slachtoffer geweest van een lastercampagne. Bovendien zouden er computerproblemen zijn geweest waardoor de uitslag niet betrouwbaar zou zijn. De verkiezingscommissie ontkent dat laatste.
Haar rivaal, het voormalige Litouwse staatshoofd Adamkus, won de vervroegde presidentsverkiezingen in de Baltische staat. Hij kreeg ruim 52 procent van de stemmen, Prunskiene bijna 48 procent.
De onafhankelijke, door rechts gesteunde Adamkus (77) viert nu zijn politieke comeback als opvolger van Paksas, die in april werd afgezet wegens corruptie en schendingen van de grondwet. Adamkus was al president van 1998 tot januari 2003, toen hij van Paksas verloor. Hij baande als staatshoofd het pad voor de Litouwse toetreding tot de Europese Unie en de NAVO.
Eerder zondag leken de verkiezingen nog op een onverwachte nek-aan-nekrace uit te lopen. Uit de eerste betrouwbare voorspellingen na telling van 50 procent van de stemmen bleek dat de centrumlinkse Prunskiene aan de leiding ging met ruim 51 procent. De aanhang van de ex-premier van de Boerenpartij zit echter vooral op het platteland, terwijl die van Adamkus uit de grote steden komt. De uitslagen daar vandaan kwamen later.
Vijf dagen voor de verkiezingen deed het openbaar ministerie invallen bij kantoren van verscheidene politieke partijen voor een onderzoek naar illegale partijfinancieringen door criminelen. Burgemeester Zuokas van de Litouwse hoofdstad Vilnius, tevens partijleider van een van de verdachte partijen, sloeg vlak voor de invallen op de vlucht, maar was woensdag weer terecht. Hij leidt een liberale partij die Adamkus steunt.
De 61-jarige Prunskiene werd er tijdens de campagne van beticht dat ze voor de vroegere Russische geheime dienst KGB heeft gewerkt in de tijd dat Litouwen nog een Sovjetrepubliek was. In de race tegen Adamkus had ze de steun van de afgezette Paksas. Ze was de eerste regeringsleider na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie.