Srebrenica eist van Den Haag miljoenen
Overlevenden van de massaslachting van 1995 rond het Bosnische Srebrenica eisen ongeveer 450 miljoen euro compensatie van de Nederlandse staat en de Verenigde Naties. Een vereniging van nabestaanden vindt dat de Nederlanders, als beschermers van de moslimenclave, te weinig maatregelen troffen om het bloedbad te verhinderen.
„Wij hopen met de Nederlandse staat een overeenkomst te sluiten”, aldus een advocaat die de nabestaanden vertegenwoordigt. Mocht de Nederlandse regering niet binnen zes weken instemmen met de eisen, dan volgen juridische stappen, aldus de jurist vrijdag. De nabestaanden zullen de staat dan voor een Nederlandse rechtbank dagen.
Donderdag meldde de Bosnische televisie nog dat de nabestaanden op 1 juli een rechtszaak wilden aanspannen, maar de vereniging sprak deze beweringen gisteren tegen.
In 2002 sneuvelde het kabinet-Kok II, nadat uit een officieel rapport een gedeeltelijke verantwoordelijkheid van de Nederlandse autoriteiten voor Srebrenica was gebleken. Ook de VN hebben toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, blijkens een rapport uit 1999 aan secretaris-generaal Kofi Annan. Lichtbewapende Nederlandse militairen onder de hoede van de Verenigde Naties konden niet voorkomen dat Bosnische Serviërs ruim 7000 moslimmannen en -jongens uit de enclave wegvoerden en vermoordden.
De mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de slachting, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en zijn commandant Ratko Mladic, zijn door het tribunaal in Den Haag aangeklaagd. Het duo is echter voortvluchtig. Het bloedbad van Srebrenica geldt als de grootste massaslachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
Militairen van de door de NAVO geleide vredesmissie SFOR hebben gisteren in de Bosnisch-Servische stad Pale een kantoor van de nationalistische Servische Democratische Partij (SDS) en een hotel doorzocht. In het gebouw had Karadzic zijn hoofdkwartier. Een woordvoerder wilde verder niets kwijt over de actie. De SFOR-militairen haalden volgens ooggetuigen dozen met documenten en twee computers uit het lokale SDS-kantoor.
De Bosnische krant Dnevni Avaz publiceerde gisteren een deel van een brief van de voortvluchtige Bosnische Serviër. Daaruit zou blijken dat Karadzic nog financiële banden heeft met de SDS, een door hem opgerichte nationalistische partij.