Buitenland

Trump start campagne tegen drugscrisis

President Donald Trump heeft in een toespraak in Manchester het startsein gegeven voor een campagne die een eind moet maken aan het ongebreideld slikken van zware pijnstillers in de VS. Het gebruik van morfineachtige middelen zoals oxycodon en fentanyl is inmiddels een epidemie. Trump stelde zoals verwacht voor om de doodstraf in te voeren voor drugsdealers en dan niet alleen voor handelaren in cocaïne en heroïne.

ANP/RTR
19 March 2018 21:27Gewijzigd op 16 November 2020 12:51
beeld AFP
beeld AFP

Dat voorstel geniet overigens vooralsnog weinig steun in het Congres en ook verslavingsexperts en strafrechtspecialisten hebben grote twijfels over het nut. Trump hield echter vol dat de VS „keihard moet zijn” in de strijd tegen onder andere synthetische opiaten. „En die hardheid is inclusief de doodstraf”. Hij voegde eraan toe dat hij met het parlement bezig is 6 miljard dollar vrij te maken in 2018 en 2019 om de crisis te bezweren.

Volgens recente gegevens zijn in 2016 liefst 42.000 Amerikanen, vooral op het platteland, overleden door een overdosis pijnstillers. Dat Trump voor de lancering van zijn plan een bezoek bracht aan New Hampshire had te maken met het feit dat hij daar twee jaar geleden als politieke nieuweling de Republikeinse voorverkiezing won. Destijds beloofde hij al het probleem van misbruik van opioïden, ernstig in deze staat in New England, aan te pakken.

Trumps plan beoogt de komende drie jaar het aantal recepten voor de betreffende pijnstillers met een derde te verminderen. Dat vereist volgens het Witte Huis aanpassingen in de federale gezondheidszorg. Trump vertelde dat zijn maatregelen de illegale aanvoerlijnen van deze ernstig verslavende middelen zullen doorsnijden. Postzendingen uit het buitenland moeten informatie geven over wat erin zit en beter worden gecontroleerd.

De Amerikanen zullen de strijd aangaan met China en de samenwerking met Mexico verbeteren om de invoer van heroïne, andere illegale opiaten of grondstoffen voor drugs aan banden te leggen. Justitie zal zich bovendien in eigen land richten op slordige artsen en apothekers. Bekeken wordt nog of ook de farmaceutische industrie op haar verantwoordelijkheid kan worden aangesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer