Buitenland

Brits kabinet ruziet over EU-macht

Tussen de Britse ministeries van Buitenlandse Zaken en van Defensie is een conflict ontstaan over de inzet van de interventiemacht van de Europese Unie in Macedonië. Dat blijkt uit geheime regeringsdocumenten die zijn uitgelekt naar de Britse krant The Sunday Telegraph. De Europese troepen zouden komend voorjaar die van de NAVO moeten aflossen.

ANP
4 March 2002 09:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en zijn collega van Defensie Geoff Hoon zijn het volgens de krant oneens over de vraag of Britse soldaten moeten meedoen aan die eerste operatie van de Europese snelle interventiemacht.

Uit de documenten blijkt dat Straw heeft geschreven dat, tegen het dringende advies van Defensie in, troepen moeten worden gestuurd om mee te doen aaan de geplande vredesmissie in Macedonië. Londen zou daarmee zijn betrokkenheid bij de EU moeten demonstreren.

In een brief van het departement van Hoon, die vijf dagen later naar Downing Street is gestuurd, staat dat de situatie in Macedonië waarschijnlijk verslechtert en dat de Britse militairen aan grote gevaren zouden worden blootgesteld. De gewapende troepen worden volgens Hoon zwaar overbelast. Hij voegt daar nog aan toe dat de interventie de regio juist zou kunnen destabiliseren.

Uit de brief van Defensie blijkt dat zowel de minister als de chefstaf van het leger, admiraal Sir Michael Boyce, ervan uitgaan dat de onervaren EU-macht de situatie in Macedonië niet aankan. De onthullingen zullen premier Tony Blair ernstig in verlegenheid brengen. Hij was een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Europese snelle interventiemacht.

De brieven die de Sunday Telegraph in handen heeft weten te krijgen, waren gestuurd naar Sir David Manning, de invloedrijke adviseur over buitenlandse zaken van de premier.

De EU-lidstaten kwamen in 1999 overeen een defensie- en politiemacht op de been te brengen voor het afdwingen en handhaven van vrede op het Europese continent. De lidstaten zeggen daarvoor toe dat zij gezamenlijk 60.000 militairen en 5000 politiemensen achter de hand houden, die snel oproepbaar zijn. Nederland zal daarvoor 3000 militairen en 133 agenten en marechaussees paraat houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer