Annan luidt noodklok over antisemitisme
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft een oproep gedaan om de alarmerende toename van geweld tegen Joden in de wereld te bestrijden. Hij deed dat maandag op de eerste bijeenkomst van de Verenigde Naties over antisemitisme.
„Ditmaal mag en kan de wereld niet blijven zwijgen”, zei Annan op de bijeenkomst. Hij vroeg de Algemene Vergadering om een resolutie aan te nemen waarin elke antisemitische daad wordt veroordeeld en waarin vermeld staat dat geen enkele politieke ontwikkeling, in Israël of elders, antisemitisme kan rechtvaardigen.
Annan vroeg de VN-agentschappen voor mensenrechten om antisemitisme met meer middelen te bestrijden. Onlangs nam de Commissie voor de Mensenrechten een resolutie aan waarin om een onderzoek naar aanslagen tegen moslims en Arabieren wordt verzocht. „Hebben Joden geen recht op dezelfde mate van bezorgdheid en bescherming?”, vroeg Annan zich af.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, dankte Annan per telefoon voor zijn toespraak. Israël wil de speech gebruiken om de resolutie in de Algemene Vergadering en meer onderzoek naar antisemitische daden af te dwingen.
Op de bijeenkomst waren geen regeringsafgevaardigden aanwezig. De VN willen later dit jaar een nieuwe bijeenkomst organiseren waar vertegenwoordigers van regeringen aan deelnemen.
De betrekkingen tussen de VN en de Joodse gemeenschap zijn zelden hartelijk geweest. De VN werden kort na de Tweede Wereldoorlog en de holocaust opgericht. In 1947 stemden de VN voor het plan om in Palestina een Joodse en een Arabische staat op te richten. Dat laatste deel van het voorstel ging verloren in de oorlog in het Midden-Oosten van 1948 en het bestemde territorium werd verdeeld onder Israël, Jordanië en Egypte. Na de oorlogen in 1967 en 1973 kwam Israël onder vuur te liggen bij een coalitie van ontwikkelingslanden uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië. In 1975 stelde de Algemene Vergadering dat zionisme gelijkgesteld diende te worden aan racisme. Die resolutie werd in de jaren ’90 ingetrokken, maar Annan zei dat er aan beide zijden „diepe en pijnlijke littekens zijn gebleven.”
De VN werden hard aangepakt op de bijeenkomst. Anne Bayefsky, vooraanstaand Amerikaans expert van Joodse aangelegenheden, zei dat de VN „de grootste verspreider ter wereld van antisemitisme, onverdraagzaamheid en ongelijkheid tegen het Joodse volk en de Joodse staat zijn geworden.” Veel aanwezige leden vonden die omschrijving wat overdreven, maar niemand twijfelde aan het belang van onmiddellijke actie van de VN om het antisemitisme aan te pakken.
Een aantal moslimvertegenwoordigers greep de bijeenkomst aan om de daad bij het woord te voegen. Rabbi Rason Arussi, een van de twaalf rechters van de Israëlische Rabbijnse Rechtbank, bood aan om een ontmoeting te organiseren tussen Joodse, islamitische en christelijke leiders.