Dienstplicht voor vrouwen komt er; SGP hekelt gelijkheidsdwang
Een royale Kamermeerderheid steunt de wet die de invoering van militaire dienstplicht voor vrouwen regelt, bleek dinsdag tijdens een debat in de Kamer. Principiële kritiek kwam er alleen van de SGP.
Als de wet wordt aangenomen, zullen voortaan ook meisjes die 17 jaar worden een brief ontvangen waarin staat dat ze dienstplichtig zijn. In de praktijk verandert er verder niets. De opkomstplicht is sinds 1997 opgeschort. Pas bij oorlogsdreiging tegen Nederland kan de dienstplicht weer worden gereactiveerd.
Minister Bijleveld (Defensie) kan niet uitsluiten dat zo’n dreiging zich ooit voordoet. „In dat geval zijn mannen en vrouwen beiden nodig. Ze zijn ook net zo capabel om ons land te verdedigen.”
De belangrijkste reden voor de wet is echter de grondwettelijke gelijkheid van mannen en vrouwen, aldus Bijleveld. De Raad van State wees erop dat een dienstplicht alleen voor mannen mogelijk in strijd is met artikel 1 van de Grondwet. Dat verbiedt discriminatie wegens geslacht.
D66-Kamerlid Belhaj toonde zich opgetogen over „het principiële karakter” van de wet. „De hele essentie van deze wetsbehandeling gaat over de gelijkwaardige behandeling van vrouwen en mannen in Nederland”, stelde ze. „De samenleving is zodanig geëmancipeerd dat wij daar recht aan doen door ook bij de dienstplicht geen onderscheid te maken naar geslacht en daarmee de dienstplicht voor iedereen te laten gelden.”
SGP’er Bisschop hekelde de gelijkheidsdwang achter de wet. Gelijkwaardigheid betekent volgens hem niet dat mannen en vrouwen precies dezelfde dingen doen. „Hier is ook geen sprake van gelijke gevallen. Er is namelijk onderscheid tussen mannen en vrouwen: vrouwen dragen de zwaarste last als het gaat om de zorg voor gezinnen, zieken en ouderen. Je moet hen dan niet extra belasten door hen ook verplicht in te schakelen bij de landsverdediging.”