Bulgaarse maffia doet steeds luider van zich spreken
In het hart van Amsterdam werd vorig jaar december, daags na Sinterklaas, de Bulgaarse drugscrimineel Konstantin Dimitrov geliquideerd. Dit gebeurde schuin tegenover het Krasnapolsky Hotel, waar hij met zijn vriendin, het Bulgaarse topmodel Tsetsi Krassimirova, logeerde.
Eind mei kwam de mogelijke Nederlandse dader, Erwin V., voor de rechter. Erwin V. is door de rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Alles wijst erop dat V. op 6 december inderdaad de trekker heeft overgehaald.
Toch is er in Nederland nog altijd maar weinig bekend over de Bulgaarse maffia. Al enkele jaren woedt er in Bulgarije een felle oorlog tussen rivaliserende drugsbendes. Al dertig personen zijn geliquideerd en diverse pogingen om Dimitrov uit te schakelen waren mislukt - totdat hij in Amsterdam midden tussen het wandelend publiek werd doodgeschoten.
De Bulgaarse maffia houdt zich vooral bezig met drugs, vrouwenhandel, valsemunterij en handel in valse papieren. Er zijn vertakkingen naar Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag), niet in de laatste plaats doordat Bulgaarse Turken hier eigen netwerken hebben opgezet die zich met illegale arbeid, drugs en prostitutie bezighouden.
De oorsprong van de Bulgaarse maffia ligt in 1989/1990, toen orthodoxe communisten vervangen werden door neocommunisten. Leden van de beruchte Bulgaarse staatsveiligheidsdienst Darjavna Sugurnost (DS) en voormalige atleten en bodybuilders (de worstelaars) zetten criminele netwerken op die zich met afpersing en het innen van beschermingsgeld gingen bezighouden.
Winkeliers en horeca-exploitanten werden gedwongen criminelen in te huren om zich tegen andere criminelen te beschermen. Uit deze beschermingssector kwamen zogenaamde verzekeringsmaatschappijen voort, die in feite als dekmantels van de maffia fungeerden. Deze verzekeringsmaffia ging zich ook met drugshandel en het witwassen van geld bezighouden.
In maart 2001 werd Poli Pantev, de belangrijkste drugshandelaar van Bulgarije, op Aruba doodgeschoten. Pantev had goede contacten met de Servische maffia, vooral met Sreten Josic (”Joca”), die in de extra beveiligde inrichting in Vught gevangenzit.
Achter de moord op Pantev zat de verzekeringsmaffia van de rivaliserende bende SIC, die geleid wordt door Krassimir Marirov (”Marguin”) en Dimitri Minev (”Dimata Rusnaka”, de Rus). Pantev werd opgevolgd door Konstantin Dimitrov, bijgenaamd ”Samokovetsa” (naar zijn geboorteplaats Samokov, in het Rilagebergte).
Maar Dimitrov, prototype van een macho, had vijanden en concurrenten, ook in eigen gelederen. Er brak een bendeoorlog uit waarbij het erom ging wie uiteindelijk de grootste drugsbaron van Bulgarije zou worden. In een tijdsbestek van nog geen vijftien maanden werden meer dan dertig leden van rivaliserende maffiabendes vermoord.
De meeste liquidaties werden in Sofia uitgevoerd. In mei vorig jaar werd geprobeerd Dimitrovs auto met een op afstand bediende bom op te blazen, maar de aanslag mislukte. Begin november waren Marinov, Dimitrov en een derde drugshandelaar genaamd Anton Miltenov betrokken bij een schietpartij in de disco Escape in het centrum van Sofia. Dimitrov en Marinov werden gearresteerd maar korte tijd later weer vrijgelaten, vermoedelijk omdat enkele autoriteiten waren omgekocht.
In Bulgarije en buurland Macedonië circuleren al enige tijd hardnekkige geruchten dat de hoogste drugsbazen in Bulgarije vrijelijk hun gang kunnen gaan omdat een deel van het ambtenarenapparaat bij hen op de loonlijst staat.
Twee dagen na de schietpartij in disco Escape werd café Visages opgeblazen. De eigenares, het Bulgaarse topmodel Evgenia Kalkandzhieva, was een vriendin van Marinov. Omstreeks diezelfde tijd werd Evgeni Stefanov, een vroegere kompaan van Poli Pantev, geliquideerd.
Het kan zijn dat de grond in Sofia Dimitrov te heet onder de voeten werd en dat hij besloot naar Amsterdam uit te wijken - een beslissing met een dodelijke afloop. Want zijn grote rivaal Marinov had zo zijn vriendjes en contacten in Amsterdam.
Een van hen was Erwin V., over wie de Amsterdamse politie overigens wel het een en ander weet. Erwin V. was goed bevriend met de Bulgaarse drugs- en vrouwenhandelaar Yosif Yosipov (”Yosko”) uit de Oost-Bulgaarse stad Sleven.
Yosko zou Erwin in opdracht van grotere drugscriminelen, hoogstwaarschijnlijk Marinov of een van diens ondergeschikten, als huurmoordenaar hebben ingeschakeld. Enkele dagen voor de moord op Dimitrov verbleven Yosko en Erwin V. in hetzelfde Amsterdamse pand. Daarvóór was Erwin V. al zeker zes keer in Bulgarije geweest, en hij was nadrukkelijk aanwezig op Yosko’s huwelijk. Via Yosko kwam Erwin V. in Bulgarije in contact met leidinggevende figuren van de bende SIC.
Yosko is in het Amsterdamse prostitutiemilieu geen onbekende. Hij kent enkele Nederlandse vrouwenhandelaren en eigenaren van zogenaamde ’hotels’. Hij was nauw betrokken bij het plaatsen van Bulgaarse prostituees in Amsterdamse bordelen. Daarnaast handelt hij in heroïne en synthetische drugs.
Op het punt van de heroïnesmokkel zou een belangenconflict met de bende van Dimitrov hebben gespeeld. Afgelopen januari werd Yosko in verband met het onderzoek naar de moord op Dimitrov in Bulgarije gearresteerd, maar later op borgtocht weer vrijgelaten.
Het valt op dat de hoogste bazen van de Bulgaarse maffia meestal vrijuit gaan. Als ze al worden opgepakt, zitten ze nooit lang achter de tralies. Dat heeft niet alleen met corruptie te maken, maar ook met een justitieel apparaat dat nog niet volledig voor zijn taak is toegerust.
Bulgarije ligt op de Balkanroute en bij de drugshandel gaat het traditioneel om heroïne uit Afghanistan en Turkije. De laatste jaren worden cocaïne en synthetische drugs steeds belangrijker (vandaar dat maffiabaas Poli Pantev zich op het cocaïne- en witwasparadijs Aruba bevond toen hij werd geliquideerd).
Maar Bulgarije is ook het land van de valse euro’s, die zó perfect zijn nagemaakt dat alleen een expert ze nog van de echte kan onderscheiden. Die valse euro’s doken ook in Nederland en Duitsland op. Bulgaarse criminelen zijn bovendien vaak betrokken bij vermogensdelicten en oplichtingspraktijken. De winsten uit inbraken, berovingen, drugs- en vrouwenhandel worden onder andere vanuit Amsterdam naar Bulgarije gesluisd.