Buitenland

Wereldvluchtelingendag: Sudanezen lijden in stilte

Ze stonden op de agenda van de VN-Veiligheidsraad en op die van de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat van de Verenigde Staten. Maar voor meer dan een miljoen Sudanezen die in vluchtelingenkampen wachten op hulp, gaat het sterven gewoon door. Hulpverleners krijgen nauwelijks toegang tot het rampgebied in het westen van Sudan.

IPS
21 June 2004 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

„We hebben onze huizen verlaten omdat een burger niet midden in het oorlogsgeweld kan leven”, zegt Abu Zeid Adam. „Maar hier gaat het lijden gewoon door.” Het 46-jarige dorpshoofd trok met zijn mensen vier dagen westwaarts en eindigde in een kamp nabij het stadje Kas. Door de toevloed van 40.000 vluchtelingen is de bevolking er in korte tijd verdrievoudigd. Vierduizend mensen hebben zich geïnstalleerd aan de voet van vijf lege watertorens. Tientallen kinderen liggen in de schaduw van de torens, te zwak om nog te bewegen.

De bewoners van het dorp Qorolei vertrokken na een aanval van de Janjaweed, de ”mannen te paard”, waarbij twaalf mensen omkwamen. Etnische Arabieren voeren in Darfur, in het westen van Sudan, een etnische zuiveringscampagne tegen de Fur-, Masaalit- en Zaghawa-stammen. De regering in Khartoem kijkt daarbij de andere kant op.

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, heeft geen enkel land zo veel binnenlandse vluchtelingen als Sudan. Volgens de VN zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht gedreven. Het plantseizoen is intussen voorbij, wat de kans verkleint dat de ontheemde boeren snel weer naar hun akkers terugkeren. Twee miljoen mensen zijn in de volgende maanden aangewezen op voedselhulp. Van de 12 miljoen vluchtelingen wereldwijd leeft driekwart in een ontwikkelingsland.

De Canadese VN-ambassadeur Allan Rock stelt vast dat de Sudanese regering tegenwoordig minder problemen maakt bij het toekennen van visa aan hulpverleners en bij de toevoer van voedsel en medicijnen. „Het probleem wordt alleen opgelost wanneer de mensen veilig terug naar huis kunnen”, zei Rock vrijdag in een interview. „De Veiligheidsraad is in de positie om te dreigen met sancties wanneer Sudan niet onmiddellijk ingrijpt.”

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft aangekondigd dat hij Darfur wil bezoeken. Twee maanden geleden dreigde hij nog met een internationale militaire interventie wanneer hulpverleners geen toegang kregen tot het gebied. Zo’n vaart zal het wel niet lopen. In de Veiligheidsraad verzetten China, Pakistan en Algerije zich tegen een interventie, omdat ze die zien als schending van de nationale soevereiniteit.

De Verenigde Staten sparen hun diplomatieke inspanningen voor Irak. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell liet zich vorige week ontvallen dat de juristen van de regering onderzoeken of de gebeurtenissen in Sudan als genocide mogen worden aangemerkt. Onder de Conventie van Genève brengt dat voor de internationale gemeenschap aanzienlijke verplichtingen met zich mee. De Amerikaanse ngo Africa Action startte dinsdag met een internetpetitie om Powell ertoe aan te sporen deze strategisch belangrijke beslissing te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer