Geen paniek om mobieltjesvirus
De vondst van het allereerste virus dat zich verspreidt via de mobiele telefoon heeft weinig indruk gemaakt op de Nederlandse telecombranche. De sector verwacht wel dat virussen in de toekomst vaker zullen opduiken omdat de telefoons steeds geavanceerder worden. Maar van paniek is geen sprake.
Deze week vond de Russische ontwikkelaar en producent van antivirussoftware Kaspersky Labs het eerste virus. Het virus met de naam Cabir infecteert mobieltjes die werken met het draadloze communicatiesysteem Bluetooth en het besturingsprogramma Symbian. Het zit onder meer in telefoons van Nokia.
Experts waarschuwen al maanden voor de komst van virussen. „Met Cabir wilde de maker aantonen dat het mogelijk is een virus voor de mobiele telefoon te produceren”, aldus T. Pavlovic van virusbestrijder Symantec gisteren. „Het is nu wachten op de eerste kwaadaardige worm.”
Volgens Pavlovic is Cabir slim opgezet. „Het lijkt op de wormen die ook via een besturingsprogramma als Windows verspreid worden. Het virus, eenmaal geactiveerd, zoekt andere gebruikers. Die krijgen dan een datapakketje opgestuurd. Als dat geopend wordt, verspreidt het zich verder. De enige schade die dit virus oplevert, is dat de batterijen van de geïnfecteerde telefoon vrij snel leeg raken.”
Volgens telecomconsultant F. Ormeling van Capgemini zoeken experts altijd de grens van de technische mogelijkheden op. En is er weer een grens geslecht. „Ik kan me voorstellen dat er nu varianten komen die wel wat doen. Daarbij denk ik aan automatisch bellen of het wissen van adresbestanden. Telefoonvirussen bieden natuurlijk ook nieuwe mogelijkheden voor de makers van antivirusprogramma’s.”
Volgens Ormeling gaan moderne telefoons steeds meer op computers lijken. „En daar horen ook de voor- en nadelen bij.” Hij verwacht voorlopig echter weinig telefoonvirussen. „Er zijn niet zo veel van die moderne telefoons op de markt. Daarom is het voor kwaadwillenden nog niet interessant genoeg een virus voor deze apparaten te maken.”
Bij de oude generatie mobiele telefoons is het onmogelijk om een virus mee te sturen. Maar op nieuwe telefoons kunnen spelletjes en andere zaken worden geïnstalleerd. In de toekomst is het goed mogelijk dat er met dergelijke toepassingen ook virussen meekomen, zeker als die telefoons werken met de bekende softwaretaal Java.
De telecomindustrie ziet vooralsnog geen enkel gevaar. „Onze radar is op andere onderwerpen gericht, zoals prijzen”, zegt E. Achterberg van Onderzoeksbureau Telecom.Paper. „Het is nu bij veel telefoons onmogelijk een virus mee te sturen.”
Ook marktleider KPN ziet nu nog geen problemen. „We volgen het nauwlettend.” Het risico wordt wel steeds groter. „Mobiele telefoons krijgen steeds meer functies, zoals het onderling uitwisselen van gegevens. Dat brengt risico’s met zich mee. Maar de vondst van dit virus moet niet worden opgeblazen.” Zo denkt ook T-Mobile erover. „Het gevonden virus is onschadelijk. We kijken ernaar, maar raken zeker niet in paniek.”