Fiscus: Nog 71.000 digibeten corresponderen alleen via blauwe envelop
Nog zo’n 71.000 burgers corresponderen uitsluitend schriftelijk met de Belastingdienst en zien af van digitaal contact.
Dat blijkt uit een recente brief waarin de Belastingdienst reageert op een klacht van administratiekantoor Van de Lagemaat uit Scherpenzeel.
Burgers uit de groep van 71.000 die een zorgtoeslag aanvragen, krijgen op papier alleen informatie over de hoogte van het toegekende bedrag. Op welke grondslagen het bedrag is gebaseerd, zoals bijvoorbeeld het verzamelinkomen, vermeldt de fiscus niet. In plaats daarvan krijgen de digibeten de instructie om deze grondslagen via de website toeslagen.nl van de Belastingdienst te achterhalen, wat voor hen dus geen optie is.
Van de Lagemaat eiste dat de grondslag voortaan in de schriftelijke correspondentie over de zorgtoeslag zou worden vermeld en stapte daarvoor naar de Nationale Ombudsman die in de kwestie bemiddelde.
Ondanks diens tussenkomst weigert de fiscus op Van de Lagemaats verzoek in te gaan.
De Belastingdienst voert aan dat naar alle aanvragers slechts een samenvatting van de uitkomst wordt verstuurd, waarin de grondslag niet wordt vermeldt. De geautomatiseerde procedure alleen voor de papieren beschikkingen aanpassen, vergt volgens directeur G. H. Blankestijn van de afdeling Toeslagen „een te grote technische ingreep.”
Hij vindt het bovendien onwenselijk om het toeslagensysteem dat volgens hem naar wens verloopt overhoop te halen ten behoeve van de 71.000 uitgezonderden die uitsluitend willen communiceren op papier, aldus een op 17 november verstuurde brief.
De fiscus doet wel een handreiking. De digibeet krijgt meegedeeld dat de doorverwijzing naar de site niet op hen van toepassing is. Daarna volgt dat zij indien gewenst telefonisch aanvullende informatie kunnen krijgen via de Helpdesk Digitale Post.
De Nationale Ombudsman acht dit gebaar toereikend, maar Van de Lagemaat is verbolgen. „Technisch moet het toch niet zo moeilijk zijn om op elke beschikking, papier én digitaal, het verzamelinkomen te vermelden? Of wil de fiscus straks bij het innen van inkomstenbelastingen ook gaan weglaten op welke posten de belastingaanslag is gebaseerd?”