Buitenland

Vlaamse scholen: Sta moedertaal toe

Vlaamse leerlingen die thuis geen Nederlands praten, mogen hun moedertaal ook in de klas spreken. Dat advies in een nieuwe onderwijsrichtlijn zaait verdeeldheid in België.

Gerhard Wilts, ND
28 November 2017 10:50Gewijzigd op 16 November 2020 12:04
Een school in Brussel: de Wereldbrug. beeld AFP, Bruno Fahy
Een school in Brussel: de Wereldbrug. beeld AFP, Bruno Fahy

„Positief omgaan” met vreemde moedertalen op school helpt leerlingen zich beter te ontwikkelen. Dat stelt het Gemeenschapsonderwijs (GO!), een scholenorganisatie in Vlaanderen met ruim 200.000 leerlingen, in een maandag gepubliceerde leidraad. Een kind dat op school zijn moedertaal spreekt „legt gemakkelijker de brug naar het Nederlands”, aldus GO!. Een verbod zou een leerling bovendien belemmeren in het opbouwen van zelfvertrouwen.

Een op de zes Vlaamse leerlingen spreekt thuis een andere taal dan Nederlands, blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten.

Politieke partijen reageren verdeeld op de nieuwe leidraad. Koen Daniëls, onderwijswoordvoerder van regeringspartij N-VA, verwees het voorstel naar de prullenmand. „Als samenleving geven we constant het signaal af dat de kennis van het Nederlands dé manier is om een diploma te halen”, zei hij in Het Nieuwsblad. Het Vlaams Belang sprak van een „dwaze richtlijn” die de taalverwerving van anderstaligen „hopeloos zal vertragen”.

De sociaaldemocratische sp.a, Open VLD (liberalen) en Groen steunen het plan. Caroline Gennez (sp.a) prees de aanpak van GO! als „pragmatisch en logisch”. Zij benadrukte wel dat het Nederlands de instructietaal moet blijven. De Belgische Taalwet van 1963 stelt dat op Vlaamse scholen Nederlands de instructietaal moet zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer