Segers hekelt „salonsocialisme” linkse partijen
ChristenUniefractievoorzitter Segers vindt dat linkse partijen vervallen in „salonsocialisme” en te gemakkelijk „de leunstoel” opzoeken.
„Idealen zijn er niet om te koesteren, maar om ze in de praktijk te brengen”, zo stelde Segers zaterdag tijdens een congres van de ChristenUnie in Nijkerk. Hij doelde daarmee op de houding van GroenLinks en SP die uiteindelijk geen besprekingen over een coalitie aan durfden te gaan met VVD, CDA en D66.
De ChristenUnievoorman noemde het „bijzonder” dat het dragen van regeringsverantwoordelijkheid op de weg van de ChristenUnie kwam. Dat heeft volgens hem alles te maken met het politieke klimaat waarbij veel partijen elkaar uitsluiten.
Dat de huidige coalitie slechts 76 van de 150 zetels in de Tweede Kamer heeft, vindt Segers krap. Maar met een aantal linkse partijen deelt de ChristenUnie dezelfde idealen, met name op het gebied van milieu. Segers hoopt dat de linkse partijen ook bereidheid hebben om op dit punt samen te werken met het nieuwe kabinet.
Een oproep tot samenwerking, kwam ook van vicepremier en minister van Landbouw, Schouten. Het kabinet wil volgens haar zoeken naar verbinding. Met de Tweede Kamer, maar ook met groepen en organisaties die actief zijn in de samenleving. De opdracht voor de ChristenUnie blijft volgens haar: „Opkomen voor mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen.”
Kinderpardon
Het congres verwierp met overgrote meerderheid een motie die de fractie opriep om het asielbeleid en het kinderpardon, zoals dat nu vastligt in het regeerakkoord, te versoepelen. Volgens het partijbestuur is de consequentie van die oproep dat de ChristenUnie de onderhandelingen met VVD, CDA en D66 moet heropenen. En dat wil de partijleiding niet. Het congres ging daarin mee. Zo’n 90 procent van de aanwezigen stemde tegen.
Een tweede motie over dezelfde thematiek had een andere insteek, namelijk dat binnen de grenzen van het regeerakkoord gezocht moet worden naar ruime toepassing van het kinderpardon en naar juridische ondersteuning aan asielzoekers. Volgens de motie moet de overheid er verder voor zorgen dat zij bij terugkeerdeals met andere landen de mensenrechten niet schendt. Het landelijk bestuur ondersteunde deze uitspraak en het congres ging daarin mee.