Koerden betogen voor vrede in Turkije
Duizenden Koerdische demonstranten hebben de Turkse regering zondag opgeroepen om vrede te sluiten met de Koerdische rebellen die in het zuidoosten van Turkije strijden voor autonomie.
Aan de demonstratie, die werd gehouden in Diyarbakir, de grootste stad in het zuidoosten van Turkije, namen naar schatting 20.000 mensen deel, aldus de politie.
De demonstratie was georganiseerd om de recente vrijlating te vieren van vier Koerdische ex-leden van het Turkse parlement. De vier, onder wie de bekende Koerdische activiste Leyla Zana, hebben tien jaar vastgezeten omdat zij banden zouden onderhouden met de Koerdische rebellenbeweging Kongra-Gel, de opvolger van de PKK.
Na jaren van relatieve rust laaien de gevechten tussen Koerdische rebellen en Turkse militairen in het zuidoosten van Turkije de laatste maanden weer op. De rebellen van de Kongra-Gel zegden op 1 juni een nog door de PKK uitgeroepen bestand op, naar eigen zeggen omdat het Turkse leger zich er niet aan houdt. De Turkse regering weigert met de rebellen te onderhandelen, omdat die er volgens haar alleen maar op uit zijn het land etnisch te verdelen. Zana riep de Kongra-Gel zondag op de wapenstilstand weer in acht te nemen en te proberen via politiek overleg verder te werken aan een oplossing voor het Koerdisch-Turkse conflict.
Zo’n 20 procent van de inwoners van Turkije is Koerd, maar de Koerden worden officieel niet als minderheid erkend. Koerdische rebellen vechten al sinds de jaren ’70 voor meer autonomie voor de voornamelijk door Koerden bewoonde regio’s in het zuidoosten van Turkije. In 1999 kondigden ze een eenzijdig staakt-het-vuren af nadat hun leider Abdullah Öcalan in Kenia door Turkse commando’s gevangen was genomen. In totaal vonden zo’n 37.000 mensen de dood bij gevechten tussen Koerdische rebellen en Turkse soldaten.