Buitenland

Westerlingen in Saoedi-Arabië bang na aanslagen

In de gemeenschap van duizenden westerse werknemers in Saoedi-Arabië zit de schrik er goed in na de dodelijke aanslag op een Amerikaan van zaterdag. Het was de zesde aanval op westerlingen in zes weken tijd. In het land werken ongeveer 35.000 Amerikanen en 30.000 Britten.

ANP/RTR/DPA
14 June 2004 06:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

De Saoedische koninklijke familie heeft nauwe banden met de Amerikaanse regering. Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, heeft eerder aangekondigd dat 2004 een „bloedig en vreselijk” jaar zou worden voor zijn geboorteland Saoedi-Arabië. Al-Qaeda wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001.

De zaterdag vermoorde Amerikaan Kenneth Scroggs werkte voor een bedrijf dat onder meer militaire elektronische apparatuur maakt. Hij werd doodgeschoten in zijn auto, voor zijn huis in het oosten van Riyad.

Dinsdag was ook al een Amerikaan doodgeschoten. Van die moord, op de joodse Robert Jacob, heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera zondag naar eigen zeggen beelden uitgezonden. Daarop is te zien hoe een westers geklede man op de grond valt, terwijl geweerschoten zijn te horen. Al-Qaeda zou voor de aanslag verantwoordelijk zijn. Jacob werkte voor een Amerikaanse organisatie die assisteert bij de training van de Nationale Garde in Saoedi-Arabië.

Al-Qaeda zegt ook een Amerikaan in Saoedi-Arabië te hebben ontvoerd. Daarmee zou de organisatie een nieuwe tactiek aan haar terreuracties in het land hebben toegevoegd. De gijzelaar zou de 49-jarige Paul Marshal Johnson zijn. Zowel zijn familie als de Amerikaanse ambassade heeft zaterdag zijn vermissing gemeld.

De vermiste Amerikaan is als technicus gespecialiseerd in Apache-helikopters. Een tak van al-Qaeda die zich het Falluja Squadron van het Arabische schiereiland noemt, meldde op een website dat de ontvoering een vergelding is voor de slechte Amerikaanse behandeling van gevangenen in Bagdad en in Guantanamo Bay. Volgens de organisatie zijn Apache-helikopters gebruikt om moslims te doden in Afghanistan, Israël en Irak.

De Amerikaanse minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken heeft de ontvoering zondag bevestigd tegenover de televisiezender ABC. In de uitzending zei hij ook dat de Saoedische autoriteiten „meer kunnen doen” tegen het terrorisme. Volgens hem is het niet genoeg om militairen en politie in te zetten. De Saoedi’s moeten ook zorgen dat de financiering van terroristische groeperingen stopt, vindt hij. Powell verklaarde dat de Verenigde Staten bereid zijn daarbij te helpen.

Voor de Britse regering waren de aanslagen van de afgelopen weken zondag aanleiding om werknemers van haar ambassade die niet per se in Saoedi-Arabië hoeven te zijn, met hun familieleden naar huis te laten gaan. British Airways, dat vluchten uitvoert op Riyad en Jeddah, maakte bekend geen personeel of toestellen meer in Saoedi-Arabië te laten overnachten. Ze maken een tussenlanding in Koeweit. Daarvandaan vliegen ze naar de Saoedische luchthavens en zo snel mogelijk weer terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer