Klare taal ontwikkelingslanden op klimaattop
Kort voor het geplande einde van de klimaatconferentie in Bonn deze vrijdag, staan nog belangrijke financiële vragen open. In de nacht gingen de onderhandelingen door over manieren waarop de rijke landen in de toekomst financiële steun zouden moeten geven aan de armere landen.
Vertegenwoordigers van de armere landen gaven in de plenaire vergadering duidelijke signalen af. „Het egoïsme van de machtigen, is een gif dat de aarde ziek maakt”, zei de Venezolaanse minister Ramon Velasquez Araguayán, met zijn blik gericht op de rijke landen. De vertegenwoordiger van Nicaragua, Paul Oquist, waarschuwde: „Als de klimaatmigratie van miljoenen mensen naar het noorden echt los gaat, gaat het alleen nog maar over dat thema”.
De minister-president van het Caribische eiland Dominica, Roosevelt Skerrit, beschreef in heldere bewoordingen hoe de mensen voor de orkaan Maria moesten vluchten. Grote delen van de infrastructuur en bossen zijn er vernietigd. Jamaica’s minister van Economie Daryl Vaz zei: „Het is nu tijd voor actie, veel meer dan verder praten”.
De Verenigde Staten blokkeerden de onderhandelingen volgens conferentiekringen niet. Hun vertegenwoordiger, Judith Garber, herhaalde in de plenaire vergadering het Amerikaanse standpunt dat de VS ervoor open staat later weer aan het Verdrag van Parijs mee te doen „onder omstandigheden die gunstiger zijn voor het Amerikaanse volk”. Een wijziging van de overeenkomst hadden Duitsland en andere landen afgewezen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump had aangekondigd dat hij eruit wilde stappen. Garber zei dat de VS de noodzaak erkent om energiesystemen om te bouwen.
Volgens de Duitse milieuminister, Jochen Flasbarth, heeft de conferentie goede vorderingen gemaakt met een van de hoofdthema’s in Bonn, het werk aan een routekaart voor de klimaatovereenkomst van Parijs. Die zal het komende jaar in het Poolse Katowice uiteindelijk worden goedgekeurd.
Donderdag hebben het Verenigd Koninkrijk, Canada, Costa Rica, Mexico en verschillende andere staten nog hun krachten gebundeld om een alliantie voor de uitbanning van kolen te vormen. Duitsland is daar niet bij, omdat het daar pas na de vorming van een nieuwe regering over wil beslissen.
De afsluiting van de klimaattop zou vrijdag om 15.00 uur moeten beginnen, het einde is moeilijk te voorspellen.