Nieuwe ontdekkingen over Johannes Vermeer
Schilderijen die Johannes Vermeer maakte van een astromoom en een geograaf (in 1668 en 1669) blijken op schildersdoek uit één rol te staan, net als die van een vrouw met een parelketting en een vrouw met een weegschaal (1662/1665 en 1663/1664). Dat meldt het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis op basis van onderzoek dat vrijdag online komt.
Het onderzoek onder leiding van de Amerikaanse professor C. Richard Johnson Jr. heeft de naam Counting Vermeer meegekregen. Er kwam een computer aan het onderzoek te pas, die alle draden van het hele doek bestudeerde. Van dit systeem met ‘weave maps’ wordt nog veel meer verwacht. „Weave maps zijn een zeer bruikbaar middel voor datering, voor het relateren van schilderijen en voor het beantwoorden van authenticiteitsvraagstukken”, aldus een woordvoerster van het instituut.
Genoemde vier schilderijen hangen respectievelijk in Parijs, Frankfurt, Berlijn en Washington. Eerder werd al bekend dat ‘Jonge vrouw aan een virginaal’ (privécollectie New York) definitief aan Vermeer kan worden toegeschreven, nadat was gebleken dat de kunstenaar het werk tussen 1670 en 1672 schilderde op doek van een rol die hij vaker gebruikte.