Nieuw: Zeeuwse kroepoek met ingrediënten uit de buurt
Vanaf deze week ligt hij in de winkel: de Zeeuwse kroepoek van snack- en worstproducent Wilthagen in Tholen. Het familiebedrijf lanceerde de kroepoek dinsdag. De hartige snack is verkrijgbaar in de smaken Oosterschelde-zeewier, Noordzeegarnalen en Hollandse ui.
Het bedrijf verrichtte gedegen onderzoek voordat het besloot het nieuwe product op de markt te brengen, aldus directeur Frank Wilthagen bij de presentatie. „Maar met onze kroepoek spelen we uiteindelijk in op de toenemende vraag onder consumenten naar producten uit de eigen omgeving.”
De ingrediënten van de Zeeuwse kroepoek zijn volgens Wilthagen 100 procent natuurlijk. Ze worden aangeleverd door De Zeeuwse Zeewierhandel in Yerseke, uienteler Huib Oostdijk uit Ossendrecht en de Thoolse garnalenvisser Johan Baaij van de Tholen 10, een telg uit een vissersgeslacht dat al vijf generaties op garnalen vist.
Wilthagen geeft na de lancering van het product een rondleiding door zijn bedrijf, dat bekend is van Zeeuws knabbelspek en Zeeuwse leverworst. Nu is er dan ook Zeeuwse kroepoek.
Een puur Nederlands product, benadrukt de directeur nog maar eens: „We hebben ons laten inspireren door mooie producten uit onze directe omgeving. In Nederland werd nog geen kroepoek geproduceerd. De kroepoek die in Nederland te koop is, wordt vervaardigd uit grondstoffen uit Azië en hier alleen afgebakken.”
Noordzeegarnalen
Je kunt de Zeeuwse kroepoek als vervanger van de gewone kroepoek bij een rijsttafel nuttigen, maar ook als snack, zegt de fabrikant. „In België zie je dat mensen een beetje kreeftenmousse in de kroepoekjes spuiten en deze serveren bij een aperitief.”
In de garnalenkroepoek worden hele Noordzeegarnalen verwerkt, die er dus met schaal én kop ingaan. Dat verhoogt de smaak, weet garnalenvisser Johan Baaij. Hij vangt de garnalen voor de Zeeuwse en de Zuid-Hollandse kust. Daar zitten volgens kenners de lekkerste. Wilthagen koopt ze op de visafslag in Stellendam.
Knotswier
Het Oosterschelde-zeewier dat voor het nieuwe Zeeuwse product wordt gebruikt, is knotswier: ‘klappers’, in het Zeeuws. Er zijn in de Oosterschelde veel soorten zeewier, legt Jan Kruijsse van De Zeeuwse Zeewierhandel uit, maar klappers bleken het beste bestand tegen verhitting.
„Bij deze soort treedt nauwelijks smaakverlies op”, aldus Kruijsse. Zeewier is rijk aan jodium en vitamine B12 en wordt al verwerkt in producten als chocoladevla, koffiemelk en tandpasta. En nu dus ook in de Zeeuwse kroepoek. In 100 gram zit ongeveer 23 gram vers zeewier.
Kruijsse snijdt zijn zeewier aan de boorden van de Oosterschelde. Bij laagwater gaat hij het glibberige dijktalud af om de algen met een zeis af te steken. Hij is de enige Zeeuw en misschien wel de enige Nederlander met een vergunning voor het beroepsmatig snijden van zeewier.
De Hollandse uien in de kroepoek van Wilthagen komen van Huis Oostdijk, een teler die een paar kilometer van Tholen vandaan zit op de Brabantse Wal. Die levert zijn uien via het Ossendrechtse uienschilbedrijf Snebo aan de Thoolse onderneming.
Slagersgezin
De eigenaren van Wilthagen, de broers Frank en Marcel, groeiden op in een slagersgezin in Krabbendijke. De twee hebben hooggespannen verwachtingen van de introductie van hun Zeeuwse kroepoek. Frank Wilthagen: „De natuurlijke ingrediënten uit onze directe omgeving maken de kroepoek uniek. Wij laten iedereen zien waar en van wie de grondstof afkomstig is. Dat spreekt aan. Onze klanten reageren enthousiast.”
Jumbo
De kroepoek is sinds deze week landelijk te koop in de supermarkten van Jumbo en in diverse delicatessenzaken. Binnenkort volgen de supermarktketens Deen en Spar. Ook Belgische ondernemers hebben volgens de fabrikant interesse getoond.
De productie van de Zeeuwse kroepoek bij Wilthagen bedraagt op dit moment 10.000 tot 15.000 zakken per productiedag. Een zakje van 60 of 80 gram kost bij Jumbo 1,39 euro.