Buitenland

Israël moedigt vertrek kolonisten aan

Israël moedigt kolonisten in de Gazastrook aan om al deze zomer te verhuizen, hoewel het kabinet pas in februari volgend jaar een definitieve beslissing neemt over de opheffing van de Joodse nederzettingen in het gebied.

AP
11 June 2004 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:19
KEFAR DAROM – Een Joodse kolonist staat vlak bij een tank van het Israëlische leger in de nederzetting Kefar Darom in de Gazastrook. De Joodse kolonisten hebben na het besluit begin deze week van de Israëlische regering om de Gazastrook te ontruimen t
KEFAR DAROM – Een Joodse kolonist staat vlak bij een tank van het Israëlische leger in de nederzetting Kefar Darom in de Gazastrook. De Joodse kolonisten hebben na het besluit begin deze week van de Israëlische regering om de Gazastrook te ontruimen t

Dat blijkt uit het tijdschema voor de ontruiming van de nederzettingen, dat de regering woensdag voorlegde aan de commissie die moet toezien op de voorgenomen Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook en een deel van de Westoever. Volgens vice-premier Olmert zal Israël mogelijk ook zes Arabische buurten in Jeruzalem opgeven.

Kolonisten die de nederzettingen vrijwillig verlaten krijgen daarvoor een premie. Het woensdag gepresenteerde tijdschema geeft de 7500 Joodse kolonisten in de Gazastrook tot 1 september volgend jaar de tijd om te vertrekken. Doen ze dat niet, dan zullen ze binnen twee weken uit hun huizen worden verwijderd. Met de vrijwillige evacuaties moet in augustus van dit jaar worden begonnen. Naar verwachting zullen veel kolonisten overigens niet uit eigen beweging vertrekken. „Iedereen die denkt dat ze ons met geld kunnen kopen, staat een grote verrassing te wachten”, zei Yigal Kirshenzaft, een bewoner van de nederzetting Neve Dekalim, donderdag. „Als ze ons komen weghalen zullen ze verbaasd zijn over de grote tegenstand.” Een bewoner van de nederzetting Nissanit, Shimon Damari, zei echter voor de Israëlische legerradio dat veel van zijn buren zullen vertrekken, als ze maar genoeg geld krijgen. Het is niet duidelijk waar kolonisten die vertrekken gehuisvest zullen worden.

De ontruiming van de nederzettingen vormt onderdeel van het zondag door het kabinet aanvaarde plan van premier Ariel Sharon voor de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en de opheffing van vier nederzettingen op de Westoever. Sharon kreeg het kabinet pas achter zich na ermee te hebben ingestemd dat het besluit over de opheffing van nederzettingen wordt uitgesteld tot volgend jaar. Het leger begint zich volgens het tijdschema al volgende maand voor te bereiden op zijn terugtrekking uit de Gazastrook. De daadwerkelijke terugtrekking moet zich voltrekken tussen 15 en 30 september 2005. Het is overigens goed denkbaar dat het tijdschema als het op verzet stuit wordt aangepast.

Als het waar is dat Israël, zoals Olmert zegt, overweegt zes Arabische wijken in Jeruzalem op te geven zou dat een belangrijke beleidsverandering betekenen. De toekomstige status van Jeruzalem is altijd een van de meest heikele onderwerpen in onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen geweest. De Palestijnen zien het Arabische deel van Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat, maar Israël beschouwt heel Jeruzalem, inclusief de in 1967 veroverde Arabische wijken, als een ondeelbaar geheel. Medewerkers van Sharon noemden Olmerts uitlatingen een proefballon. Olmert deed zijn uitlatingen tegenover de krant de Jerusalem Post. „Jeruzalem is mij dierbaar, maar men moet wel de juiste proporties in de gaten houden als het gaat om perifere gebieden die we niet nodig hebben”, zei Olmert, die toen hij nog burgemeester van Jeruzalem was fel tegen een opdeling van de stad was.

Een extremistische kolonist uit Hebron op de Westoever is donderdag na ruim acht maanden gevangenschap vrijgelaten. De kolonist, Noam Federman, zat gevangen op grond van een Israëlische wet die het mogelijk maakt dat mensen voor onbepaalde tijd worden vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. De wet wordt doorgaans aangesproken om Palestijnen voor onbepaalde tijd vast te kunnen houden. De 33-jarige Federman is eerder vervolgd omdat hij de explosieven zou hebben geleverd waarmee vier kolonisten in mei 2002 probeerden een aanslag te plegen op een Arabische meisjesschool in Jeruzalem. Hij is hiervoor echter nooit voor de rechter gebracht.

Israëlische militairen hebben donderdag in Nablus op de Westoever een Palestijnse jongen doodgeschoten. Ook in het nabijgelegen Bethlehem werd een jonge Palestijn gedood. Het leger zei dat in beide gevallen was geschoten op groepjes Palestijnen die brandbommen gooiden.

In Ramallah op de Westoever verschenen Israëlische militairen donderdagavond als ongenode gasten op een Palestijnse bruiloftsreceptie. Eerst werden alle mannen tussen de 18 en 40 jaar apart genomen en ondervraagd, vervolgens de oudere mannen, vrouwen en kinderen. Uiteindelijk werden de 19-jarige bruidegom en twee anderen gearresteerd. Volgens het leger waren alle drie lid van de radicale groep Hamas en werd de bruidegom ervan verdacht een Israëliër te hebben gedood.

Israëlische soldaten schoten woensdag in de Gazastrook een lid van Hamas dood, aldus Palestijnse functionarissen. Ze deden dat toen ze een gebied binnentrokken van waaruit dinsdag een raket werd afgeschoten op een plaats in Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer