Buitenland

De politieke crisis in Catalonië

Spanje is in rep en roer door het onafhankelijkheidsstreven van de Catalanen. De separatisten onder leiding van de inmiddels afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont staan lijnrecht tegenover de centrale regering in Madrid. Premier Mariano Rajoy toont zich net zo onverzettelijk als Puigdemont. Een overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen tijd:

ANP
31 October 2017 17:31Gewijzigd op 16 November 2020 11:49

9 juni - Separatistische politici willen 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid houden. Volgens Madrid is het beoogde referendum in strijd met de grondwet en mag dat niet doorgaan. Spaanse rechters verbieden het referendum.

1 oktober - De Spaanse politie komt op de dag van het referendum in actie bij stembureaus om te voorkomen dat er wordt gestemd. De politie treedt hard op. Circa 850 mensen raken gewond.

3 oktober - Op initiatief van vakbonden en onafhankelijkheidsbewegingen vindt een algemene staking plaats uit protest tegen het agressieve politieoptreden.

6 oktober - Van de ruim 2,2 miljoen mensen die 1 oktober stemden, heeft 90 procent voor de onafhankelijkheid van de Spaanse regio gekozen. Puigdemont noemt de uitslag geldig en bindend.

8 oktober - In Barcelona zijn naar schatting tussen de 350.000 en 400.000 mensen op de been om hun steun uit te spreken aan de nationale eenheid en te betogen tegen afscheiding van Catalonië van Spanje.

10 oktober - Puigdemont roept onverwacht niet de onafhankelijkheid uit, maar vraagt een mandaat om dat wel te doen. Hij wil onderhandelingen met Spanje. Rajoy zegt best te willen praten, maar niet over onafhankelijkheid van Catalonië.

11 oktober - De Spaanse regering eist duidelijkheid van Puigdemont. Deze maakt duidelijk dat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid kan uitroepen als de centrale regering een dialoog uit de weg blijft gaan.

19 oktober - De Spaanse regering laat weten dat er een speciale zitting van de ministerraad komt om Catalonië weer onder centraal bestuur te stellen.

21 oktober - De regering-Rajoy besluit Puigdemont en diens kabinetsleden te ontslaan en wil verkiezingen in Catalonië. Puigdemont vindt ingrijpen door Madrid onacceptabel. Hij noemt de stap de ergste aanval sinds de dictatuur van Franco.

26 oktober - Puigdemont kondigt een toespraak aan. Volgens lokale media wil hij vervroegde verkiezingen houden om een machtsovername door Madrid te voorkomen. Hij laat na een onrustige dag weten dat toch maar niet te doen.

27 oktober - Het Catalaanse parlement neemt een resolutie aan die moet leiden tot de oprichting van een onafhankelijke republiek. De Spaanse Senaat geeft de centrale regering in Madrid kort daarop groen licht om het bestuur over de regio over te nemen.

28 oktober - Carles Puigdemont en zijn kabinet worden door de regering in Madrid afgezet. De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria handelt de lopende zaken af. Rajoy kondigt verkiezingen in Catalonië aan voor 21 december.

28 oktober - Puigdemont kondigt aan het streven naar onafhankelijkheid voort te zetten. In een televisietoespraak roept hij burgers in de regio op tot vreedzaam verzet en democratische oppositie tegen de overname van de regio door Madrid.

30 oktober - Het Spaanse Openbaar Ministerie wil Catalaanse politici, onder wie Puigdemont, vervolgen. Zij worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld.

30 oktober - Puigdemont neemt de wijk naar België. Daar spreekt hij de Belgische advocaat Paul Bekaert. Geruchten gaan dat hij asiel wil aanvragen.

31 oktober - Puigdemont zegt tijdens een een persconferentie in Brussel de door Madrid uitgeschreven nieuwe verkiezingen in de regio op 21 december en het resultaat daarvan te respecteren. Hij wil zijn „verantwoordelijkheid niet ontlopen” en vraagt geen politiek asiel in België aan. Puigdemont zegt naar Spanje terug te keren zodra hij „voldoende garanties” krijgt op een eerlijk proces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer