Regioverkiezingen in Venezuela
In alle 23 deelstaten van Venezuela worden zondag nieuwe gouverneurs gekozen. Het zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. De oppositie heeft na verhitte discussies besloten aan de verkiezingen deel te nemen, maar verschillende van haar kandidaten zijn vooraf al uitgesloten.
De oppositie wil van de stemming een referendum tegen Maduro maken. Die probeert steun voor zijn socialisten te mobiliseren door te verwijzen naar de sancties die de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land heeft ingesteld. De VS en de oppositie spelen onder één hoedje en „iedere stem zal er één tegen Trump zijn”, zei Maduro.
De oppositie hoopt op een hoge opkomst. Ondanks de economische crisis, gebrek aan levens- en geneesmiddelen en de torenhoge inflatie blijft het armste deel van de bevolking achter de socialisten staan. Ook heeft de president het leger aan zich verplicht door de militairen in de watten te leggen.
Vlak voor de verkiezingen is een nieuwe video opgedoken met corruptiebeschuldigingen. Een voormalig topman van de firma Odebrecht, Euzenando Prazeres de Acevedo, zegt daarin dat de Braziliaanse bouwgigant een vertrouweling van president Maduro heeft gesteund tijdens regioverkiezingen in 2008. Voormalig hoofdaanklager Luisa Ortega publiceerde de video op haar website. Eerder deze week plaatste zij ook al een video met De Acevedo, die toen verklaarde dat zijn bedrijf 35 miljoen dollar (circa 30 miljoen euro) steekpenningen heeft betaald aan Maduro.