Burger gaat stallen poetsen bij getroffen kippenboer
„We laten jullie niet in de steek”. Dat zei burgemeester J. W. A. van Dijk van Barneveld woensdagavond tegen een paar honderd pluimveehouders die gedupeerd zijn door het fipronilschandaal.
Op een besloten informatiebijeenkomst in de Midden Nederland Hallen lanceerde Van Dijk de actie ”Boenen bij de boeren”. Met ingang van vandaag kunnen vrijwilligers zich melden om te helpen bij het schoonmaken van stallen die –tweeëneenhalve maand na het uitbreken van de crisis– nog steeds met fipronil zijn besmet.
En dat zijn er nogal wat. Eind vorige week waren verspreid over het land ruim 600 stallen nog niet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijgegeven. Veel van die stallen staan in de Gelderse Vallei.
Het insecticide, dat illegaal door schoonmaakbedrijf ChickFriend in de stallen werd ingezet tegen vogelmijt (”bloedluis”), blijkt heel lastig te verwijderen. „Het is zo complex, het is om moedeloos van te worden. Niemand had verwacht dat het spul zo hardnekkig zou zijn”, zegt Gina van Elten-Jansen, pluimveehouder in Barneveld en vice-voorzitter van de LTO-afdeling Gelderse Vallei.
Ook in besmette kippen neemt het gehalte fipronil slechts langzaam af. Veel boeren hebben de dieren in de rui gebracht, maar nu de kippen weer eieren gaan leggen, blijkt het probleem vaak nog niet opgelost. „Sommige collega’s besluiten alsnog om de kippen te ruimen”, weet Van Elten.
Bij de boeren komt al maandenlang geen geld binnen terwijl de kosten zich ophopen. Er staan bedrijven op omvallen, maar Van Elten weet niet hoeveel. „De verschillen zijn groot. Soms mogen collega’s uit één stal al eieren leveren, terwijl een andere nog geblokkeerd is. Dan zijn er inkomsten. Ook op gemengde bedrijven (waar de boer bijvoorbeeld ook koeien houdt, TR) is de situatie minder nijpend.”
Volgens Van Elten kampt „een groeiend aantal” gedupeerde pluimveehouders met psychische problemen. In de Gelderse Vallei houden agrarische coaches keukentafelgesprekken met deze boeren. „Ze bieden een luisterend oor en verwijzen zo nodig door naar professionele hulpverleners.”
De bijeenkomst woensdag was een initiatief van de gemeenten in de Gelderse Vallei en de pluimveehoudersorganisaties LTO en NVP. Zij staan ook aan de wieg van de actie ”Boenen bij de boeren”.
Pluimveeconsultant Jan Brok is benoemd tot coördinator. „Veel mensen hebben al laten weten dat ze de handen uit de mouwen willen steken. Wij zorgen voor de koppeling aan boeren die hulp kunnen gebruiken.” Burgemeester Van Dijk hoopt op „een leger aan vrijwilligers.” „Het wordt poetsen en boenen, Dat gaan we samen met de boeren doen.”