Binnenland

3 jaar geëist in zaak ‘vergeten’ DNA-match

Tegen de veertigjarige Sam J. is donderdag 36 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist voor een gewelddadige verkrachting en beroving van twintig jaar geleden. Het gaat om een gewelddadige beroving van een vrouw in 1997 in Leeuwarden en een brute verkrachting van een vrouw in Delft het jaar daarna. De verdachte uit Drachten kwam pas een jaar geleden in beeld, nadat door een blunder van politie en justitie ruim acht jaar lang niets was gedaan met de DNA-match.

ANP
12 October 2017 12:02Gewijzigd op 16 November 2020 11:41

In 2008 werd bij de man lichaamsmateriaal afgenomen nadat hij was veroordeeld voor een mishandeling. Het DNA werd opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut, de twee matches met de beroving en de verkrachting werden doorgeven aan het OM en de politie, maar daarna gebeurde er niets.

Eind 2016 kwam de match alsnog boven water. „Het schaamrood staat me op de kaken”, aldus de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Den Haag. „Maar dit zijn zulke heftige feiten dat niets doen geen optie is”, motiveert zij waarom er alsnog vervolgd is.

J. ontkent de feiten met stelligheid. „Ik was met stomheid geslagen toen de politie voor de deur stond, nog steeds”, aldus de man uit Drachten. J. ontkent niet dat hij in het verleden „geen lieverdje” is geweest, zoals hij het zelf noemt. Hij heeft een lang strafblad met geweldsdelicten, onder meer tegen ex-vriendinnen. Maar, benadrukt hij: „Ik heb nooit iemand beroofd en ook nooit iemand verkracht.”

Inmiddels heeft hij zijn leven totaal veranderd en verbeterd, vertelt hij de rechter. Sinds 2008 is hij niet meer in aanraking geweest met de politie. Hij is al jarenlang met dezelfde vrouw, heeft een gezin en is tegenwoordig huisvader. „Ik vind het heel erg wat deze vrouwen is overkomen. Maar ik heb het niet gedaan. Mijn leven ligt ook overhoop nu, ik wil dat het voorbij is.”

De beroofde vrouw uit Leeuwarden is in 2008 overleden. De vrouw uit Delft heeft nog altijd last van de verkrachting, schreef zij in een namens haar door Slachtofferhulp voorgelezen verklaring. Ze heeft intensieve therapie. „Het gaat heel slecht met haar en ze wil niet geconfronteerd worden met de verdachte”, aldus de medewerker van Slachtofferhulp.

De rechter doet op 26 oktober uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer