Binnenland

„Arnhemse bestuurders beledigen en schofferen”

Sommige wethouders en politici in Arnhem maken er een gewoonte van anderen te beledigen, te schofferen en te intimideren. Ze menen altijd gelijk te hebben en proberen dat gelijk af te dwingen door te strooien met feiten en cijfers. Wie zich in Arnhem door deze kwalificaties aangesproken moet voelen, moet de Arnhemse politiek zelf uitmaken. Het is misschien wel een goed idee om zulk gedrag zwaar mee te laten wegen bij de selectie van vertegenwoordigers en bestuurders van een partij.

ANP
4 October 2017 20:15Gewijzigd op 16 November 2020 11:37

Dat heeft hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen de Arnhemse politiek woensdagavond voorgehouden. Frissen, bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, presenteerde de uitkomst van een onderzoek naar de bestuurscultuur in Arnhem. In de stad zijn in deze collegeperiode vier wethouders afgetreden en verlieten twee partijen het college. Er is nu een minderheidscollege van D66, SP en CDA.

Arnhem heeft een ‘wethouderscollege’, aldus de onderzoekers. De wethouders maken de dienst uit. D66 en SP zijn beide de grootste partij met elk acht zetels en hebben ook nog eens de meest ervaren wethouders in het college. „De twee grootste partijen gunnen het elkaar. Het staat meteen zestien tegen nul”, hoorden de onderzoekers. College en coalitie staan uiterst kritisch tegenover de oppositie. Die houding is soms zelfs „onaanvaardbaar bruuskerend.”

De omgangsvormen zorgen in Arnhem voor fikse problemen. „De fameuze opgestoken middelvinger is het weinig verheffende, maar treffende symbool”, staat in het rapport. Met name één wethouder wordt opvallend vaak genoemd. Arnhemse politici denken dat het om de omstreden Gerrie Elfrink (SP) gaat die al vaak in botsing kwam met de raad.

Frissen adviseert de Arnhemse politiek om de nieuwe burgemeester Ahmed Marcouch een belangrijke rol te geven in het bewaken van de politieke mores. De burgemeester is in Arnhem tot nu toe naar de achtergrond gedwongen door een bijna rigide taakafbakening. Ook moet de politiek minder persoonlijk worden. „Gedrag wordt niet snel vergeten. Oud zeer zit nieuwe samenwerkingen in de weg”, waarschuwt hij.

De gemeenteraad bespreekt het rapport volgende week maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer